joi, 5 aprilie 2018

Tort spuma de ciocolata pentru Paste

   Buna ziua, mai sunt doar cateva zile si sarbatorim Pastele, motiv pentru care va prezint o reteta de tort de ciocolata care se realizeaza fara mult efort si care are un gust deosebit.Puteti citi reteta aici pe site sau o puteti viziona pe canalul meu YouTube ( aici )

Ingrediente:
Pentru blat avem nevoie de:

  • 3 oua 
  • 70g zahar tos
  • 50g faina(de preferat faina 000)
  • 25g cacao

Pentru crema avem nevoie de:

  • 300ml smantana lichida pentru frisca neîndulcita
  • 150g ciocolata neagra
  • 50g ciocolata cu lapte
  • 3 pliculete zahar vanilat(30g)

Pentru sirop avem nevoie de:

  • 200-250ml apa
  • 40g zahar tos extrafin
  • 1 lingurita plina cu ness(cafea solubila)

Pentru ornare avem nevoie de:

  • ousoare de ciocolata
  • 50g ciocolata alba sau neagra topita
  • Observatie:  renuntati la ouale de ciocolata atunci cand realizati acest tort cu alta ocazie decat sarbatoarea Pastelui.
Mod de preparare:

   Preîncalziti cuptorul la 170 de grade celsius,incalzire electrica superioara si inferioara ,155 grade celsius daca este incalzire cu aer circulant adica ventilatie,convectie iar daca este pe gaze reglati la o temperatura medie spre mica si coaceti pe gratarul din mijloc.
Prepararea blatului:
   Ungeti cu unt si tapetati la baza cu hartie de copt o tava rotunda cu diametrul de 23cm.
   Mixati ouale cu zaharul tos pana se topeste zaharul apoi incorporati usor întai faina si la sfarsit cacaoa.




  Turnati compozitia pentru blat in tava pregatita apoi  bagati in cuptorul preîncalzit si coaceti aproximativ 20 de minute.Scoateti apoi blatul din cuptor si il lasati sa se raceasca in tava.



Prepararea siropului:
  Puneti zaharul intr-o craticioara pe foc si caramerizati-l.



  Dupa ce s-a ars zaharul,adaugati apa fiarta si mai fierbeti la foc mic 2 minute.


   La aproximativ 10 minute dupa ce ati luat craticioara dupa foc adaugati si lingurita de ness,amestecati si lasati sa se raceasca siropul.



Prepararea cremei:
 Mixati smantana lichida pentru frisca impreuna cu zaharul vanilat.Observatie:In cazul in care folositi smantana indulcita nu mai puneti zahar vanilat,puteti sa adaugati esenta de vanilie dupa ce s-a mixat smantana transformandu-se in frisca.Atentie sa nu mixati foarte mult,frisca trebuie sa fie mai moale pentru a iesi o crema spumoasa.



  Separat topiti pe baie de aburi ciocolata neagra si cea cu lapte impreuna.Lasati sa se raceasca ,trebuie sa fie doar putin calduta atunci cand adaugati frisca.  




     Incorporati putin cate putin toata frisca amestecand cu un tel sau o paleta pana cand compozitia devine omogena.




Asamblarea blatului:
  Scoateti blatul din tava si asezati-l fie pe un platou cu baza deasupra dupa cum vedeti in imagini.Observatie: faceti lucrul acesta daca aveti un inel de inox pentru torturi,in cazul in care nu aveti asa ceva veti pune blatul intr-o tava rotunda cu pereti detasabili care sa aiba diametrul de 20-21cm.Deoarece blatul se strange atunci cand se coace, această dimensiune este buna pentru a se fixa perfect blatul,eventual mai taiati marginile putin.
  Daca aveti un inel de inox asezati blatul pe platou in inelul de inox.



  Dupa aceea insiropati blatul si apoi asezati crema peste blat niveland-o frumos.




   La final topiti putina ciocolata alba sau neagra si cu ajutorul unui cornet trasati linii de ciocolata deasupra tortului si apoi cu ajutorul unui betisor sau scobitori trasati linii perpendiculare pe liniile de ciocolata dupa cum vedeti in imagini.
  Bagati in frigider tortul si lasati la rece cel putin 4 ore.  




  Cand s-a racit îndeajuns,scoateti tortul din frigider si inainte de a-l scoate din forma incalziti putin marginile formei pentru a putea fi scoasa usor.Puteti sa puneti apa calda intr-o punga si sa puneti punga de jur imprejurul peretilor tavii sau puteti sa faceti asa cum am facut eu.





  La final decorati cu ousoare de ciocolata.


 Dupa cum vedeti nu este o reteta grea,se realizeaza usor fara sa pierdeti mult timp iar finalul este delicios.Sper sa preparati acest tort si apoi sa imi scrieti si sa imi spuneti daca v-a placut.
  Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit,Pofta buna si Paste Fericit!!!


















Un comentariu: