sâmbătă, 20 mai 2017

Tort cu crema de ciocolata,mascarpone si mousse de capsuni


       

     Buna ziua,de data aceasta am sa va prezint o reteta de tort care are mai multe etape si dureaza putin mai mult dar finalul si anume tortul cu crema de ciocolata,mascarpone si mousse de capsuni merita tot efortul.
      Este vremea capsunilor si sper sa nu ratati prepararea acestui tort.Se poate face si cu capsuni congelate dar de ce sa nu profitam de fructele proaspete daca suntem in sezonul lor.
     Puteti citi reteta aici pe site sau o puteti viziona pe canalul meu youtube.


Ingrediente:

Pentru realizarea blatului si pentru insiroparea lui:

  • 6 oua
  • 200g zahar tos
  • 180g faina
  • 20g cacao
  • 4 linguri apa(60ml)
  • 4 linguri ulei(50ml)
  • 200mlsirop de cirese amara(poate fi inlocuit cu sirop de visine,sirop de zahar aromat cu esenta de rom sau alt sirop de fructe care va place)


Pentru realizarea cremei de ciocolata si branza mascarpone:

  • 250g crema de branza mascarpone
  • 65g ciocolata cu lapte
  • 60g ciocolata neagra
  • 200ml frisca neîndulcita(daca folositi dulce va trebui sa renuntati la zaharul pudra din reteta sau sa puneti mai putin zahar)
  • 30g zahar pudra(2 linguri)
  • 25ml cognac sau rom

Pentru realizarea cremei mousse de capsuni:
  • 250g capsuni proaspete sau congelate
  • 100g zahar tos
  • 200ml frisca batuta neîndulcita(daca folositi frisca dulce va trebui sa injumatatiti cantitatea de zahar din reteta de mousse)
  • 35ml apa
  • 4 foi de gelatina sau 7g de gelatina granule

Pentru realizarea glazurii:
  • 100g ciocolata neagra
  • 100ml smantana lichida pentru frisca

Pentru ornarea tortului:
  • 50g ciocolata alba topita
  • cateva capsuni proaspete(aproximativ 150g)



Mod de preparare:
Realizarea blatului:
     Ungem cu unt si tapetam la baza cu hartie de copt o tava rotunda cu diametrul de 23-24cm si inaltimea de aproximativ 6cm.
    Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile spuma apoi adaugam treptat zaharul mixand pana cand acesta se topeste . Separat frecam galbenusurile cu uleiul,apoi cu apa.Adaugam treptat amestecul de galbenusuri peste albusurile bezea mixand la viteza mica 


iar dupa aceea incorporam treptat faina cernuta dar fara sa mai mixam ci amestecand usor cu o paleta de jos in sus.La final incorporam si cacaoa cernuta.



     Compozitia rezultata o turnam in tava si o bagam in cuptorul preîncalzit la 180 de grade celsius pentru aproximativ 30 de minute.Daca folositi convectie(ventilatie)scadeti temperatura cuptorului cu aproximativ 15-20 de grade iar daca aveti cuptor pe gaze folositi treapta 4 sau mai bine zis temperatura sa fie medie.



Dupa ce s-a copt lasati blatul sa se raceasca in tava.
Realizarea cremei de ciocolata:
    Amestecati branza mascarpone cu zaharul pudra.Observatie: scoateti branza mascarpone cu aproximativ 30 de minute inainte de a pregati crema.



   Topiti pe baie de aburi cele doua tipuri de ciocolata neagra si cu lapte.Dupa ce s-a topit ciocolata incorporati treptat branza mascarpone.Sa nu va speriati daca la inceput se intareste putin ciocolata,pe masura ce adaugati mascarpone si amestecati bine, crema se va mai inmuia si va deveni lucioasa.


Dupa ce ati amestecat ciocolata topita cu branza mascarpone,adaugati treptat frisca batuta.La final incorporati si cognacul.


    Dupa ce ati pregatit crema de ciocolata,taiati tortul in trei felii orizontale.Daca doriti puteti sa taiati capacul tortului(partea de la suprafata) si sa dati deoparte.


   Prima foaie de sus a blatului o veti aseza la baza unei tavi rotunde cu aceleasi dimensiuni ca aceleia in care ati copt blatul dar care sa aiba peretii detasabili si sa aiba o inaltime de aproximativ 8cm.O insiropati usor folosind o pensula

    Observatie:la acest tip de tort nu se insiropeaza foarte mult blatul.


   Puneti deasupra primei foi crema de ciocolata dupa ce ati oprit o mica cantitate de crema pentru retusarea tortului la final.


   Asezati desupra cea de a doua foaie de blat pe care la fel o insiropati usor ,apoi bagati forma de tort in frigider pana cand pregatiti moussul de capsuni.




Realizarea cremei mousse de capsuni:
   Puneti intr-o craticioara pe foc capsunile,apa si zaharul.


    Fierbeti aproximativ 5 minute,apoi opriti focul si pisati capsunile cu ajutorul unui mixer vertical sau la blender.



    Dupa ce s-a racit putin dar inca este fierbinte pregatiti gelatina.Puneti foile de gelatina in apa rece timp de 5 minute ,apoi le stoarceti de apa si le adaugati in pireul de capsuni.Daca folfositi gelatina granule veti pune gelatina pentru 10 minute in 30ml de apa rece apoi la fel o adaugati in pireul de capsuni care inca este fierbinte.


     Lasati dupa aceea sa se raceasca putin compozitia de capsuni si gelatina(sa fie calduta dar nu fierbinte) si apoi incorporati treptat frisca batuta.


     Scoateti forma de tort din frigider si turnati peste cea de a doua foaie de blat crema mousse de capsuni.Asezati deasupra ultima foaie de blat,o insiropati si pe aceasta si bagati tortul in frigider de data aceasta pentru cel putin 5 ore.Ideal este sa il lasati pana a doua zi.



Realizarea glazurii:
    Maruntiti ciocolata neagra.Incingeti smantana lichida dar fara sa o fierbeti,luati de pe foc si apoi adaugati ciocolata neagra amestecand usor pana cand aceasta se topeste formandu-se astfel glazura.Pregatiti glazura doar dupa ce au trecut cele 5 ore de stat in frigider.



    Scoateti tortul si desprindeti usor marginile formei de tort.Daca este nevoie nivelati usor marginile tortului cu crema de ciocolata pe care ati oprit-o.Turnati glazura de ciocolata si nivelati frumos suprafata tortului.





    Asezati pe marginea tortului la baza jumatati de capsuni si decorati si deasupra cu jumatati de capsuni,apoi turnati ciocolata alba topita intr-un cornet de hartie si decorati tortul dupa cum va place. Puteti sa alegeti alt mod de decorare dupa cum aveti imaginatie si dupa cum va place.


    Desi nu este o reteta foarte usoara sper sa acceptati provocarea de a prepara acest minunat tort.Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit si Pofta buna!!!



POFTA BUNA!









25 de comentarii:

  1. Vorbesti prea mult..nu am rabdare...scurt..mulțumeeeesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunteti o draguta,va admir fff mult munca si modul in care expicati.Chiar nu vorbiti mult dvs exicati intr_un mod ca noi sa reusim retetele.o zi frumoasa.Chiar acum pregatesc tortul

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunteti o draguta,va admir fff mult munca si modul in care expicati.Chiar nu vorbiti mult dvs exicati intr_un mod ca noi sa reusim retetele.o zi frumoasa.Chiar acum pregatesc tortul

    RăspundețiȘtergere
  4. Am incercat si acest tort, si tortul Alexia.Sunt rafinate si deosebite, ca si dv!
    Felicitari!Imi place precizia, proportiile si prezentarea retetelor!Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am facut tortul acesta. L-am insiropat cu sirop de afine. A iesit demential. Nu am experienta, e al treilea meu tort, dar a iesit peste asteptari. Nu ai cum sa dai gres. Multumim pentru generozitatea de a impartasi retetele cu noi. Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si mie imi plac explicatiile pe care le oferiti, sunt foarte importante ☺

    RăspundețiȘtergere
  7. Si mie imi plac explicatiile pe care le oferiti, sunt foarte importante ☺

    RăspundețiȘtergere
  8. Si mie imi plac explicatiile pe care le oferiti, sunt foarte importante ☺

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc, Cristina!Am facut acest tort ptr a sărbători primul anisor al nepoatei mele. Fantastic! Mădălina B

    RăspundețiȘtergere
  10. super tort!!!!! Se face foarte rapid! Maxim o ora! Blatul si cremele ies foarte bune! si eu am facut pentru primul an al baietelului! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Acum pregatesc tortul. Explicațiie sunt excelente, iar faptul ca proportiile sunt exacte este minunat. Am totusi o intrebare: nu e notat in reteta pt blat praful de copt sau sarea. Nu se pun? Cine era cu mine cand am facut tortul mi-a zis ca e imposibil sa nu fie si am pus totusi putin. Sper ca n-am gresit mult. E blatul la cuptor acum. Vedem. Ma gandeam ca probabil ati folosit asa numita "self rising flour" care contine in ea sare si praf de copt. Revin sa spun cum a iesit:)) multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Mii de multumiri ptr rețetele dumneavoastră!

    RăspundețiȘtergere
  13. Sper cã sunteti bine ?? multumesc pentru retetele dumneavoastrã,sunt minunate.Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,suntem bine dar am fost foarte ocupata.Sper sa pot filma mai des pentru ca am multe retete de oferit.

      Ștergere
  14. Va urmaresc cu drag imi plac retete dumneavostra am facut tortul a iesit demential de bun pacat ca nu pot sa vil arat nu stiu cu multumim pentru retete

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bun mi-a iesit tortul! L-am insiropat cu sirop de fructe de padure.

      Ștergere
  15. Foarte bun l-am facut de mai multe ori frf bun

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunteți minunată 🌹💐💋😍😘

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte bun tortul ciocolatos aromat ideala combinatie, nu greu de realizat. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  18. Astăzi am făcut tortulexceptional. Am cautat mult o astfel de rețetă la dorința nepotului. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  19. Genial tortul,l-am făcut de câteva ori si a ieșit minunat de fiecare dată.

    RăspundețiȘtergere
  20. O delicatesa de rețetă..fina și nemaipomenit de buna!

    RăspundețiȘtergere