joi, 20 decembrie 2018

Caltaboș/ Reteta traditionala

      Buna ziua,mai sunt cateva zile pana la Craciun si pentru ca v-ati exprimat dorinta sa prezint reteta mea de caltabos a venit si timpul sa fac lucrul asta.Exista doua tipuri de caltaboș,unul din organe de porc si celalalt din carne de porc in amestec cu ceapa ,orez si condimente.Mie imi place a doua varianta mai ales ca asa il facea si bunica si mama mea.Puteti citi reteta aici pe site sau o puteti viziona pe canalul YouTube.

Ingrediente:

  • 1,5kg carne tocata de porc (sa nu fie prea grasa dar nici foarte slaba pentru ca are nevoie si de grasime pentru a avea un gust cat mai bun)
  • 3 cepe potrivite(aproximativ 250g-300g)
  • 5 linguri cu orez
  • sare 
  • piper macinat
  • piper boabe
  • boia de ardei dulce
  • boia de ardei iute(optional)
  • foi de dafin
  • mațe de porc pentru umplerea caltaboșului(de preferat mate crețe)

Mod de preparare:

     Curatati si spalati bine matele de porc.Eu folosesc mațe crețe pentru caltaboș dar puteti sa folositi si altfel de mate daca nu aveti din acestea.



      Tocati marunt cele trei cepe si calițile usor in putina grasime .In tigaia in care caliti ceapa puneti si putina apa pentru ca se face mai bine ceapa fara sa se arda la prajire.

      Dupa ce ati innabusit ceapa in grasime,adaugati orezul spalat si lasati la prajit aproximativ 2 minute ,apoi puneti 2-3 linguri cu apa ,amestecati si dupa ce orezul a absorbit apa luati tigaia de pe aragaz si lasati sa se raceasca.



    Puneti apoi ceapa si orezul peste carne ,adaugati sare si piper dupa gust si putina boia de ardei dulce si iute.



    Amestecati bine carnea impreuna cu condimentele ceapa si orezul.



      Umpleti apoi matele de porc avand grija sa nu fie prea pline pentru ca riscati sa plesneasca la fiert.



    Dupa ce ati terminat de umplut calatboșii ,legati la capete mațele cu ața.Ințepați caltaboșii cu o scobitoare,ii puneti apoi intr-o cratia ,turnați apa pana ii acopera ,adaugati foi de dafin,boabe de piper,boia de ardei dulce si boia de ardei iute si puneti la fiert pentru cel putin o ora la foc potrivit.Din cand in cand intoarceti caltaboșii de pe o parte pe alta si ii mai ințepați cu scobitoarea.Va recomand sa puneti un capac in momentul fierberii,iar daca vedeti ca nu vi se pare fiert dar a scazut prea mult zeama,mai adaugati apa la fiert.




      Cand este gata se serveste pe farfurie cu putina zeama si ideal cu mar copt pentru ca fiind o mancare mai satioasa,marul ajuta la o digestie mai usoara si nu o sa vi se mai para grețos caltaboșul.
Observatie:Puteti daca doriti dupa ce s-a fiert sa puneti calatboșul in tava cu putina grasime si sa il prajiti usor in cuptor sau intr-o tigaie pe aragaz.Este foarte gustos doar fiert dar daca il mai si prajiti putin este delicios.
Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit si Pofta buna!




10 comentarii:

  1. Mai e cineva care face fara organe .la fel fac si eu si ma minunam ca toate rețetele sunt cu organe.sărbători cu bine

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, acelasi comentariu ca unknown. Sarbatori fericite

    RăspundețiȘtergere
  3. Sărbători cu bine și un an nou cu tot ce vă doriți. 😘😘😘😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
  4. Și eu tot fără organe știam și îmi plac asa foarte mult! 🤩 Mulțumesc de rețetă!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte buna rețetă! Că la mama acasă, fara înflorituri, cu organe sau alte năzbâtii. Asta este pentru mine cea mai bună rețetă. Eu mai adaug ceva condimente, ca de exemplu coriandru, nucșoară și neapărat enibahar ( și la compoziție - praf, și la fiert - boabe). Condimentele îmbunătățesc digestia. Crăciun fericit! Mulțumesc frumos! Multă sănătate și mulțumire sufletească!

    RăspundețiȘtergere
  6. Asa se prepara și în zona Prahovei dar noi îl mâncăm cu covrigi înmuiați în zeama. De la caltaboș care a fiert. Hmmmm f bun
    Crăciun fericit

    RăspundețiȘtergere