sâmbătă, 15 decembrie 2018

Peltea de gutui

     Buna ziua,dupa cum am spus data trecuta, dupa gemul de gutui urmeaza pelteaua.De obicei opresc cotoarele gutuilor folosite pentru gem si le folosesc la prepararea peltelei. Puteti citi reteta aici pe site sau o puteti viziona pe canalul YouTube.Pentru a fi la curent cu postarile mele va invit sa va abonati la canalul YouTube sau pe site(este gratuit).

Ingrediente:

  • 1kg de cotoare de gutui (puteti sa folositi gutui intregi nu doar cotoare daca doriti)
  • 500g mere rosii
  • zahar tos(se va pune in functie de cantitatea de lichid rezultata dupa fierberea fructelor,parti egale de zahar si lichid)

Mod de preparare:

    Taiati merele in sferturi fara sa scoateti cotoarele si fara sa le curatati de coaja si impreuna cu cotoarele de gutui le puneti la fiert intr-o oala cu 3 l de apa.

      Fierbeti aproximativ 2 ore pana cand ramane cam 1 l de lichid in oala.Observatie: nu pasati fructele in timpul fierberii pentru ca nu veti mai putea realiza o peltea limpede si fina.In timpul fierberii luati spuma care se formeaza si stergeti peretii vasului in care fierbe cu o pensula inmuiata in apa rece.  



       Strecurati zeama printr-o sita in care ati pus si tifon si apoi in functie de cantitatea rezultata de lichid puneti zahar si anume cat lichid atata zahar,ex: la 1 l de lichid veti pune 1kg de zahar si puneti la fiert din nou pentru aproximativ 30 de minute.Observatie:daca lasati mai mult la fiert iese o peltea mai groasa iar daca lasati doar 30 de minute va  avea consisitenta mierii de albine atunci cand se va raci.Dupa ce a fiert pelteaua indeajuns opriti focul si turnati imediat in borcane,lasati apoi sa se raceasca in borcanele descoperite si doar cand este rece puneti capacele.




      Este o retetea simpla si cu un rezultat uimitor.Puteti folosi pelteaua la ornarea prajiturilor si torturilor ca si glazura ,merge mai ales la tarte si bineinteles este delicioasa pe paine prajita cu unt dimineata la un ceai sau o cafea.Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit si Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu