sâmbătă, 6 mai 2017

Tort Esterhazy cu blat de nuca si crema de vanilie


      
     Buna ziua,la rugamintea unei dragi vizitatoare a canalului meu youtube am sa va prezint reteta tortului Esterhazy in varianta mea.  Este un tort care  nu se face foarte usor dar care merita toate eforturile si rabdarea dvs pentru ca este delicios. Din cate stiu eu ,acest tort isi are originile in Ungaria si are la baza foi de tort din albusuri si nuca si crema  de vanilie ornamentat la exterior cu o panza de paianjen din ciocolata neagra topita.

Ingrediente:

Pentru foile de blat avem nevoie de:

  • 8 albusuri 
  • 130g faina
  • 250g zahar tos
  • 150g nuci macinate
  • 2 galbenusuri


Pentru crema avem nevoie de:

  • 6 galbenusuri
  • 600ml lapte
  • 160g zahar tos
  • 40g amidon de porumb
  • 250g unt(82% grasime)
  • esenta de vanilie dupa gust
  • optional- putin cognac sau irish cream

Pentru glazura avem nevoie de :

  • 75g gem de caise
  • 50ml smantana lichida pentru frisca
  • 100g ciocolata alba


Pentru ornarea tortului avem nevoie de:

  • 50g ciocolata neagra topita
  • 50g nuci macinate sau fulgi de migdale



Mod de preparare:

Prepararea foilor de blat:
    Pregatiti mai intai tava pentru copt si anume pe o hartie de copt conturati cu un creion diametrul de 19-20cm.Faceti lucrul asta punand pe foaia de copt o tava rotunda cu acest diametru si trasati de jur imprejurul ei cu creionul.Pregatiti astfel 4-5 foi de copt pentru ca vor iesi 4 sau 5 foi de blat in functie de diametrul desenat si in functie de cat de groase faceti foile.



   Se mixeaza albusurile spuma apoi se adauga treptat zaharul mixand pana cand acesta se topeste.Se adauga pe rand cele doua galbenusuri mixand la viteza medie


 si apoi se incorporeaza faina pe care ati amestecat-o inainte cu nucile macinate.Se mixeaza la viteza minima pana incorporati toata faina si nucile.



   Turnati compozitia astfel pregatita intr-un pos care are la gura diametrul de aproximativ 1,5cm si cu ajutorul lui puneti compozitia pe hartia de copt care este pusa in tava ,incepand de la exterior spre interior(vedeti imaginile sau vizionati pe youtube).



    Coaceti foaia de blat in cuptorul preîncalzit la 160 de grade celsius(ventilatie) sau 170-180 de grade daca este incalzire superioara si inferioara,sau temperatura medie daca este pe gaze ,pentru aproximativ 15minute.
Procedati la fel si cu urmatoarele foi de blat.Va vor iesi 4 sau 5 foi in functie de cat de subtire puneti compozitia in tava si de diametrul acestora.
Puteti sa asezati compozitia si fara pos doar cu ajutorul unei spatule dar trebuie sa fiti atenti sa nu depasiti marginile formei trasate cu creionul si sa nivelati ca sa iasa cat mai bine.
Dupa ce s-au copt,foile de blat se lasa sa se raceasca pe un gratar fara sa le scoateti hartia de copt,apoi le asezati una peste cealalta pana cand montati tortul.
Prepararea cremei:
   Amestecati zaharul cu amidonul.Intr-un castron amestecati galbenusurile cu putin lapte(aproximativ 100ml) apoi adaugati amestecul de zahar si amidon formand un sodou.


 Restul de lapte il incalziti pe aragaz si cand este destul de fierbinte il incorporati treptat in sodoul de galbenusuri, 



apoi puneti toata compozitia intr-o craticioara si fierbeti pe foc mic amestecand continuu pana cand aceasta compozitie se ingroasa.In momentul in care s-a ingrosat mai lasati maxim 1 minut pe aragaz,apoi opriti focul si incorporati 2 linguri de unt din cele 250 de grame de unt.



Turnati crema fiarta intr-un castron si acoperiti-o cu folie alimentara pe care o puneti chiar pe ea,lipita de crema ca sa  nu faca condens si lasati sa se raceasca.Va recomand sa fierbeti aceasta crema inainte de a pregati blaturile pentru a avea timp sa se raceasca.



   Dupa ce s-a racit ,puneti intr-un castron untul ramas(care trebuie sa fie la temperatura camerei),il alifiati putin(il mixati) apoi incoporati treptat crema fiarta si racita,amestecand cu ajutorul unui mixer.La final adaugati esenta de vanilie si optional irish cream sau cognac,pentru un plus de savoare.



Montarea tortului:
    Pe un platou asezati prima foaie de blat dupa ce ati tras usor hartia de copt de pe ea.Impartiti cantitatea de crema in 4 dupa ce ati oprit o mica cantitate de crema pentru exteriorul tortului.Asezati o patrime din crema pe prima foaie,



apoi puneti cea de a doua foaie si iar crema si tot asa pana asezati si cea de a 5-a foaie.In cazul in care v-au iesit doar 4 foi veti imparti crema in 3 parti.


   Ungeti tortul pe margini si la suprafata cu crema si apoi bagati-l in frigider lasand sa se raceasca(pana se intareste crema).


   Scoateti tortul racit si ungeti suprafata lui si marginile cu gem de caise pe care puteti sa il incalziti inainte daca este prea gros iar daca are bucati mai mari de fructe in el va recomand sa il pasati inainte.



Prepararea glazurii:
  Intr-un castronel puneti frisca lichida si incalziti-o bine la cuptorul cu microunde( sa fie fierbinte dar sa nu fiarba).Puteti sa o incalziti si intr-o craticioara pe aragaz.
Adaugati ciocolata alba maruntita in frisca lichida fierbinte si amestecati usor pana se topeste ciocolata devenind un amestec omogen.Daca este prea fierbinte mai lasati un pic sa se raceasca inainte sa o turnati pe tort.Intre timp puteti sa imbracati marginile tortului cu nuca macinata sau cu fulgi de migdale.Cand nu mai este fierbinte compozitia de ciocolata alba topita,o turnati pe tort,niveland usor la suprafata.



La final topiti putina ciocolata neagra pe care o puneti intr-un cornet de hartie si cu ajutorul lui formati o spirala ,apoi cu ajutorul unei scobitori trasati forma unei panze de paianjen.







Puteti sa puneti doar nuca macinata deasupra tortului sau doar ciocolata alba topita,nu este obligatoriu aceasta ornare,dar eu am facut asa pornind de la reteta originala de tort Esterhazy.

Sper sa va placa,nu este foarte greu de facut daca urmati pasii corect.Este un tort fin, delicios care merita efortul de a fi preparat si nu o sa gasiti niciodata intr-o cofetarie un asemenea gust.
Acestea fiind spuse,eu va doresc spor la gatit si Pofta buna!


POFTA BUNA!




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu