vineri, 20 ianuarie 2017

Prajitura negresa vegana cu ciocolata neagra si lapte de cocos/Reteta rapida de post

     Buna ziua,va prezint o reteta mai deosebita datorita unui ingredient mai putin folosit la noi si anume laptele de cocos.

     Cu ani in urma nu se gasea in Romania acest produs dar acum il gasim si noi in anumite supermarketuri si magazine online.Laptele de cocos poate inlocui cu succes laptele de vaca in foarte multe retete,mai ales la deserturi, supe si anumite sosuri.

     Contine potasiu,fier,zinc,fosfor,magneziu,cupru,seleniu,minerale care sunt importante pentru sanatatea organismului nostru.Poate fi facut si in casa si am sa va prezint in viitor cum puteti obtine lapte de cocos dintr-o nuca de cocos.Puteti citi reteta acestei prajituri aici sau o puteti viziona pe canalul youtube(aici).  Este o reteta vegan(de post).



Ingrediente:
  • 240g ciocolata neagra(de orice concentratie de masa de cacao doriti)
  • 400ml lapte de cocos
  • 80g piure de mar
  • 65g zahar brun
  • 60ml ulei vegetal(ideal ar fi ulei de cocos)
  • 225g faina
  • 25g nuca de cocos rasa sau fulgi de cocos
  • 1 lgt bicarbonat de sodiu
  • 3/4 lgt praf de copt(7g)
  • o priza de sare
  • esenta de vanilie
Pentru glazura
  • 50g ciocolata negra 
  • 20g fulgi de cocos sau cocos ras
Mod de preparare:

     Preîncalziti cuptorul la 190 de grade celsius(la convectie scadeti temperatura cu 15-20 de grade).Ungeti cu ulei si tapetati cu faina o tava rotunda cu diametrul de 25cm.
    Intr-un vas amestecati faina cu praful de copt,bicarbonatul si sarea.Rupeti sau taiati ciocolata bucati mai mici si o puneti intr-un castron.Puneti intr-o craticioara laptele de cocos si nuca de cocos rasa si incingeti bine pe foc dar fara sa fiarba.

  Cand este destul de fierbinte,turnati acest amestec peste ciocolata maruntita si amestecati pana se topeste ciocolata.Adaugati zaharul brun,uleiul,esenta de vanilie si piureul de mar(acesta il obtineti din mere curatate de coaja si puse 5  minute la cuptorul cu microunde si apoi pasate cu furculita sau din mere din compot sau din mere curatate de coaja si fierte putin in apa). 

  Amestecati pana se incorporeaza bine toate ingredientele si apoi incorporati treptat si faina cu praf de copt si bicarbonat.Turnati compozitia rezultata in tava si coaceti aproximativ 35-40 de minute.Cand este gata,o lasati in tava 10-15 minute apoi scoateti prajitura pe un gratar si o lasati sa se raceasca.

  Dupa ce s-a racit o ungeti deasupra cu ciocolata neagra topita si presarati apoi fulgi de cocos sau cocos ras.Daca doriti puteti doar sa o pudrati cu zahar.
  Observatie:Daca va place mai dulce,puteti mari cantitatea de zahar cu 10-20 de grame,nu va afecta textura prajiturii,eventual,folositi o ciocolata neagra cu masa de cacao de concentarie mai mica.
   Sper sa preparati aceasta prajitura care este un fel de prajitura negresa de post, foarte fina cu o textura cremoasa si aroma deosebita.
    Acestea fiind spuse, va doresc spor la gatit si Pofta buna!



=


incingem laptele de cocos amestecat cu cocosul ras

adaugam amestecul de lapte cocos fierbinte peste cicolata

adaugam zaharul,vanilia,piureul de mar si uleiul

incorporam si amestecul de faina cu praf de copt si bicarbonat

turnam compozitia in tava

dupa ce s-a racit ungem cu ciocolata topita

presaram cocos ras sau fulgi de cocos

Gata ,s-a taiat prima felie

Pofta buna!


















Un comentariu:

  1. Buna Ziua!!Ce baietel dragut aveti!Reteta rata super bine!!As avea o tintrebare.Daca folosesc faina de cocos sau alta faina fara gluten tot 225 de grame se pune??Multumesc de reteta si multumesc anticipat de raspuns!

    RăspundețiȘtergere