duminică, 31 martie 2019

Fasole batuta/ Reteta de post

    Buna ziua,fiind postul Pastelui la crestini ortodocsi si pentru ca dvs mi-ati scris si m-ati rugat sa prezint reteta de fasole batuta,asta voi face azi,o sa prepar fasolea batuta asa cum stiu eu si cum imi place bineînteles.Puteti citi reteta aici sau o puteti viziona pe canalul YouTube.
    Abonati-va pe site sau pe canalul YouTube AICI (este gratuit) pentru a putea fi la curent cu toate postarile mele.

Ingrediente:

  • 500g fasole boabe
  • un morcov taiat bucati mai mari
  • 50ml ulei de masline sau de Floarea Soarelui
  • 2 catei de usturoi mai mari(20g)
  • 100ml suc de rosii concentrat sau bulion
  • 250g ceapa tocata marunt
  • sare



Mod de preparare:


    In primul rand puneti boabele de fasole in apa rece si le lasati la inmuiat pentru cel putin 4 ore.Desi nu este obligatoriu sa faceti lucrul acesta este  bine daca lasati fasolea in apa rece cateva ore deoarece astfel se inmoaie celuloza care imbraca boabele de fasole si astfel aveti o digestie mai buna dupa ce o mancati.
    Dupa ce a trecut timpul necesar scurgeti apa in care au fost boabele de fasole si le puneti apoi la fiert intr-o oala cu presiune sau alta oala normala.Mie imi place sa pun in oala de fonta cu capac de fonta pentru ca pe langa faptul ca fierbe bine are si un gust mai bun.Mancarea gatita in vase de fonta este foarte gustoasa.Apa  trebuie sa depaseasca cel putin 2-3 degete deasupra boabelor de fasole pentru ca sa poata fierbe bine.Adaugati bineînteles si morcovul care va da un gust placut la final fasolei batute si apoi lasati la fiert.In momentul in care incepe sa fiarba puneti capacul si lasati sa fiarba la foc potrivit pana cand fasolea este foarte bine fiarta.Sa nu puneti sare in apa in care fierbe fasolea pentru ca se va intari si nu va fierbe cum trebuie.



   Observatie:in cazul in care scade prea mult apa si fasolea nu este fiarta indeajuns,mai adaugati apa fiarta separat peste fasole si lasati sa fiarba in continuare.Intre timp,puneti la calit in putin ulei de masline sau de Floarea Soarelui ceapa tocata.Lasati sa se prajeasca ceapa doar pana se ingalbeneste ,sa nu fie prea prajita,fiindca devenind maronie la prajit este mai greu digerabila si nu este sanatoasa pentru organism.



     In  momentul in care s-a calit indeajuns adica repet va avea o culoare galbuie si un miros placut de ceapa calita,adaugam sucul de rosii si amestecam lasand pe foc mic pana cand scade bine sucul de rosii si se aude sfaraind amestecul de ceapa si suc de rosii(aproximativ 4 minute se lasa pe foc).Nu puneti sare pentru ca nu este cazul, conservele de suc de rosii sau bulion avand deja destula sare nefiind nevoie sa adaugati suplimentar.



    Dupa ce a fiert fasolea,opriti focul si lasati-o cu capacul pus aproximativ 10 minute pana cand pregatiti usturoiul.
    Curatati cateii de usturoi si ii taiati pe jumatate in lungime scotand miezul acestora pentru ca astfel veti avea o digestie mai usoara si nu va va face rau usturoiul celor cu sensibilitate la acesta.



      Zdrobiti usturoiul intr-un mojar dupa ce ati pus si sare sau il dati printr-o presa de usturoi sau il pisati cu varful cutitului.Important este sa zdrobiti bine usturoiul amestecandu-l cu sare ca atunci cand peprarati mujdei de usuroi.Puneti putina zeama de la fasolea fiarta peste pasta de usturoi formata si amestecati.


     Scoateti boable de fasole fierte fierbinti  din oala cu ajutorul unei palete de cartofi de exemplu(paleta cu gauri) dar fara sa o scurgeti prea mult si o puneti intr-un castron.Nu trebuie sa fie prea scursa,e bine sa aiba putina zeama pentru a iesi o pasta reusita de fasole.



     Adaugati  pasta de usturoi si uleiul de masline si mixati cu un mixer cu cutit care zdrobeste sau cu un zdrobitor de cartofi.Puteti sa folositi si un mixer normal sau chiar un blender.


      Zdrobiti si amestecati bine,gustati apoi si mai adaugati sare ,ulei sau usturoi daca simtiti ca este nevoie.In cazul in care pasta de fasole este prea groasa mai adaugati putina zeama din care a fiert.Trebuie sa aiba consistenta unei smantane nu prea groasa cand este calda pentru ca se va intari la rece.





     Puneti in ce vas doriti fasolea batuta si deasupra asezonati cu amestecul de ceapa prajita cu suc de rosii.





     Se poate servi atat calda cat si rece.Observatie:pentru cei care au intoleranta la usturoi pot omite sa puna usturoi si o pot servi fara,este destul de buna si asa.Este foarte buna fasolea batuta servita pe paine prajita.Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit si Pofta buna!














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu