marți, 27 noiembrie 2018

Gem de gutui

    Buna ziua,de curand am cules gutuile din curtea mamei si am facut gem de gutui si peltea retete pe care vreau sa vi le prezint si dvs.De fapt gemul preparat de mine este ceva intre gem si dulceata o sa vedeti.Puteti citi reteta aici pe site sau o puteti urmari pe canalul YouTube.Reteta de peltea o prezint data viitoare.

Ingrediente:
  • 2kg gutui rase
  • 1,6kg zahar(puteti sa puneti si mai putin daca doriti)
  • 1-1,2l apa
  • 3 lgt scortisoara macinata(o puteti inlocui cu zeama de lamaie daca doriti)
  • 200g nuca taiata marunt(de preferat sa fie prajita)

Mod de preparare:

    In primul rand spalati gutuile(cel mai bine se curata puful de pe coaja cu o perie de bucatarie).


    Puneti intr-o cratita mare de inox apa si zaharul si lasati sa fiarba aproximativ 10 minute.



   Intre timp taiem gutuile si le dam prin razatoarea cu gauri mari,apoi le adaugam in siropul fierbinte.







Observatie: In momentul in care adaugam fructele rase in sirop,oprim focul pentru ca nu vom mai lasa sa fiarba in continuare ,gutuile rase stand in sirop aproximativ 30 de minute inainte de a le pune pe foc sa fiarba.
   Fierbem gemul cam 40 de minute dupa ce au stat in sirop o jumatate de ora timp in care pregatim miezul de nuca si anume taiem nuca marunt si o prajim fie in cuptor fie intr-o tigaie pe aragaz.



   Dupa 40 de minute de fiert adaugam miezul de nuca si mai fierbem in jur de 10-15 minute(daca nu prajiti nuca va trebui sa o puneti la fiert odata cu gutuile ca sa nu mucegaiasca in timp in borcane) 




La final cu aproximativ 5-10 minute inainte de a opri focul adaugam si scortisoara.


Observatie:Puteti inlocui scortisoara cu zeama de lamaie (3 linguri)sau puteti sa puneti si zeama de lamaie si scortisoara.
   In cazul in care doriti sa fie mai subtire gemul puneti 1,2l de apa in loc de 1l si fierbeti la foc potrivit iar daca doriti sa aiba o consisitenta mai groasa puneti doar 1l de apa si fierbeti la foc iute.
   Cand este gata lasati sa se raceasca in cratita si apoi puneti in borcane.



  Pentru o mai buna savoare si conservare inainte de a pune capacele la borcane veti pune cate o lingura de cognac si ii dati foc iar in timp ce arde veti pune capacul si veti inchide borcanul.(puteti viziona metoda de conservare pe canalul YouTube).




Acestea fiind spuse eu va doresc Spor la gatit!

2 comentarii: