luni, 22 ianuarie 2018

Tort cu fructe de padure/ reteta de Craciun si Revelion

     Buna ziua, pentru Craciun si Revelion m-am gandit la aceasta reteta de tort cu crema bavareza de fructe de padure pentru ca este ideal dupa o masa copioasa.In loc sa ne ingruneze ,acest desert ne face sa ne simtim bine,o sa vedeti daca il preparati.Puteti citi reteta aici pe site sau o puteti viziona pe canalul meu youtube.


Ingrediente:
Pentru blat:

  • 150g unt nesarat(82% grasime)
  • 150g faina
  • 150g zahar
  • 1/2 plic praf de copt(5g)
  • 3 oua
Pentru primul strat cu fructe de padure:

  • 150g fructe de padure congelate(pot sa fie si proaspete)
  • 50g zahar tos
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1 lingura amidon de porumb
Pentru crema bavareza cu fructe de padure:

  • 400g frisca batuta neîndulcita
  • 150g fructe de padue congelate sau proaspete
  • 50g zmeura sau capsuni
  • 4 linguri zahar pudra
  • 6 foi de gelatina
Pentru glazura:

  • 200g zmeura congelata sau proaspata(sau capsuni)
  • 1-3 linguri zeama de lamaie in functie de cat de acrisoara doriti glazura
  • 80g zahar tos
  • 3 foi de gelatina

Mod de preparare:

Prepararea blatului:

  Preîncalzim cuptorul la 180 de grade celsius,incalzire superioara si inferioara(daca folositi ventilatie se coace la 165 de grade celsius),asta insemnand o temperatura potrivita,pentru cei care folosesc cuptor pe gaze.Ungem cu unt sau ulei o tava rotunda cu diametrul de 22-24cm si tapetam cu hartie de copt sau presaram faina.
   Intr-un castron mixam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei)cu zaharul aproximativ 3-4 minute apoi adaugam pe rand ouale mixand bine dupa fiecare ou adaugat.



   Dupa ce am incorporat ouale incorporam si faina amestecata in prealabil cu praful de copt folosind mixerul la viteza minima sau amestecam cu ajutorul unui tel pana cand compozitia este omogena.Turnam compozitia rezultata in tava ptegatita si coacem in cuptor aproximativ 35 de minute.




   Folositi testul cu scobitoarea pentru a sti sigur ca s-a copt.
   Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca in tava.

Prepararea primului strat de fructe de padure:

   Punem intr-o craticioara fructele de padure,zaharul si zeama de lamaie.Punem apoi craticioara pe aragaz la foc potrivit si cand incepe sa fiarba adaugam amidonul de porumb dizolvat intr-o lingura de apa. Lasam sa fiarba la foc mic aproximativ 2 minute amestecand mereu.O sa observati,compozitia de fructe devine lucioasa si se ingroasa.Oprim focul si lasam apoi sa se raceasca.
Observatie: Cel mai bine este sa folositi fructe congelate pentru ca lasa mai multa zeama in momentul in care le preparati si se inmoaie mai repede decat fructele proaspete.




Prepararea cremei bavareze de fructe de padure:

   Punem intr-o craticiora pe foc mic fructele impreuna cu zaharul pudra. Dupa ce a inceput sa fiarba lasam cateva minute pana cand se inmoaie bine fructele si se topeste zaharul apoi pasam fructele cu ajutorul unui mixer vertical sau blender.


   Trecem aceasta compozitie prin sita(trebuie sa aveti rabdare ca dureaza pana reusiti sa treceti prin sita deoarece fructele de padure au multe seminte).


    Cand compozitia este inca fierbinte adaugati foile de gelatina pe care le-ati pus in prealabil  pentru 5 minute in apa rece ca sa se inmoaie.Bineînteles ca le scurgeti bine de apa inainte sa le puneti in sosul de fructe.


  Dupa ce s-a topit gelatina incorporati treptat frisca batuta.
Observatie: Frisca este bine sa nu fie foarte rece,recomand sa o scoateti din frigider cu aproximativ 20-30 de minute inainte de a o folosi.


Asamblarea tortului:

   Taiati blatul de tort la suprafata,dand la o parte primul strat care poate sa nu fie  uniform si avand  coaja de la copt la suprafata nu permite fructelor sa patrunda usor in blat si sa il inmoaie.



  Asezati blatul intr-o tava rotunda cu aceleasi dimensiuni dar sa aiba pereti detasabili(peretii trebuie sa fie mai inalti ca sa poata incapea compozitia de crema).
  Dupa ce ati pus blatul in tava ,turnati primul strat de fructe de padure amestecat cu amidon si nivelati usor dar fara sa impingeti fructele pana in margine(vedeti imaginile sau vizionati pe youtube).



  Dupa aceeea turnati crema bavareza de fructe de padure ,nivelati frumos la suparafata si bagati in frigider pentru aproximativ o ora.
  Cand a trecut aproape o ora preparam glazura


Prepararea glazurii:

  Procedam la fel ca si cu fructele de la crema si anume punem pe foc intr-o craticioara fructele,zaharul si zeama de lamaie si dupa ce a inceput sa fiarba,zaharul s-a topit si fructele s-au inmuiat le pasam si pe acestea apoi le trecem prin sita si cand sunt fierbinti adaugam la fel gelatina inmuiata in apa rece.




   Lasam aceasta glazura sa se raceasca putin,nu trebuie sa fie fierbinte cand o punem pe tort si apoi scoatem tortul din frigider si turnam deasupra glazura,bagand apoi tortul din nou in frigider de data aeasta pentru cel putin 4-5 ore.
Observatie: daca va place un gust mai acrisor puteti sa puneti mai multa zeama de lamaie in compozitia pentru glazura.


  Cand tortul s-a racit indeajuns si poate fi servit,il scoateti din frigider ,desprindeti marginile formei de tort si asezati tortul pe platoul de servit ornandu-l dupa cum va place.Puteti sa puneti fructe de padure proaspete sau sa ornati cu ciocolata topita sau frisca.Un truc important:ca sa se desprinda usor marginile formei puneti intr-o punga apa pierbinte si tineti cateva secunde de jur imprejurul formei de tort.







  Este un tort care are mai multi pasi de urmat dar sa stiti ca nu este greu de realizat si are un gust extraordinar iar daca il preparati la o petrecere este bine venit pentru ca e racoros si nu ingreuneaza digestia invitatilor.
  Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit si Pofta buna!


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu