duminică, 28 ianuarie 2018

Prajitura Alba ca Zapada/prajitura cu crema de lamaie

   Buna ziua si bine v-am regasit. Azi va scriu o reteta pe care o stiu de aproximativ 26 de ani.Prima oara cand am incercat sa o prepar singura nu mi-a iesit pentru ca am copt prea mult foile si crema s-a taiat fiindca ingredientele nu au fost toate la temperatura camerei iar untul avea prea multa apa in el.Ulterior am invatat cum sa scot apa din unt si care sunt micile trucuri pentru ca aceasta prajitura sa iasa perfect. Acum ,din fericire se gaseste unt cu 82% grasime si nu mai este nevoie sa scoatem apa din el iar cuptoarele sunt mult mai performante.Daca doriti puteti citi aici reteta sau o puteti viziona pe canalul meu YouTube.
   Sper sa va placa si sa o preparati si dvs.

Ingrediente:
Pentru foi avem nevoie de:

  • 2 oua
  • 60ml ulei
  • 75g zahar tos extrafin
  • 10-12ml smantana(o lingura plina)
  • 1 pliculet de bicarbonat de amoniu(1 lgt cu varf)
  • o priza de sare
  • aproximativ 350g faina simpla
  • 1 lgt zeama de lamaie sau otet

Pentru crema avem nevoie de:

  • 250g unt 82% grasime
  • 375ml lapte(poate sa fie gras sau slab)
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • 50g faina simpla
  • 100-120ml zeama lamaie(zeama de la 2 lamai mari)
  • 120g zahar tos extrafin
  • coaja rasa de la 2 lamai

Mod de preparare:


Prepararea cremei:

Observatie: In primul rand preparam crema si dupa aceea pregatim foile de prajitura deoarece dupa ce foile s-au racit trebuie sa montam prajitura imediat adica sa punem crema intre foi ,altfel riscam sa se usuce prea mult foile si sa se rupa.
    Amestecam faina cu laptele rece si apoi dam prin strecuratoare ca sa eliminam eventualele cocoloase.




      Punem acest amestec intr-o craticioara pe foc potrivit si amestecam mereu ca sa nu se prinda pe masura ce se ingroasa compozitia.Cand incepe sa clocoteasca dam la foc mic si mai fierbem amestecand mereu aproximativ 2 minute. Turnam ciulamaua de faina cu lapte fierbinte intr-un castron si acoperim cu folie alimentara pe care o punem direct pe compozitia fiarta ca sa nu faca condens si dam la rece.




    Dupa ce  s-a racit  ciulamaua,mixam untul cu zaharul tos si zaharul vanilat(untul sa fie la temperatura camerei) aproximativ 3-4 minute.Nu trebuie sa se topeasca complet zaharul.



      Adaugam apoi treptat zeama de lamaie mixand in continuare la viteza medie si apoi coaja de lamaie rasa.Va recomand sa folositi coaja de lamaie rasa din supermarket daca nu gasiti lamai netratate pentru ca altfel coaja nu este chiar buna.


      La final incorporam treptat ciulamaua de lapte cu faina mixand la fel la viteza medie.Dupa ce am terminat de facut crema o dam deoparte dar fara sa o punem la rece si pregatim foile de prajitura.



Prepararea foilor de prajitura:

   Intr-un castron amestecam ouale cu smantana,uleiul,zaharul,sarea si amoniacul pe care l-am stins inainte cu putina zeama de lamaie sau otet(adica amestecam amoniacul cu zeama de lamaie sau otet,asta inseamna in termeni populari sa stingem amoniacul)




      Incorporam apoi treptat faina formand un aluat nu foarte tare(atat cat sa nu fie lipicios si sa se poata intinde foaia de prajitura)Nu trebuie sa framantam  decat atat cat sa se formeze aluatul.



     Impartim aluatul in trei parti egale.


    Pe fundul unei tavi cu dimensiunile de 24cm latime si 37cm lungime intindem pe rand si coacem foile.Observatie: nu trebuie sa folositi neaparat o tava cu aceste dimensiuni ,puteti sa folositi tava de cuptor si sa intindeti pe dimensiunea scrisa mai sus sau atat cat puteti sa intindeti dvs foaia.


    Presarati faină pe fundul tavii,luati o bucata de aluat din cele 3 si incepeti sa o intindeti cu ajutorul facaletului.Presarati tot timpul faina ca sa puteti intinde mai usor si daca vedeti ca nu se mai intinde ,ridicati usor foaia in parti si mai presarati faina pe tava(vedeti imaginile sau vizionati reteta pe YouToube).Ideal este ca dupa ce ati reusit sa intindeti foaia ,sa incercati apoi sa taiati marginile pentru a iesi frumos finisata si dreapta.Intepati apoi foaia de prajitura cu furculita si bagati in cuptorul preîncalzit la 180 de grade celsius(incalzire  superioara si inferioara).Nu folositi coacere pe ventilatie pentru ca se usuca foaia prea mult.La cuptorul pe gaze folositi temperatura medie spre mica.Coaceti aproximativ 8 minute.





Atentie!!!: Nu lasati sa se rumeneasca foaia pentru ca o stricati,adica se va faramita si nu veti mai putea sa montati prajitura iar in plus daca este prea rumenita nu va mai fi la fel de buna.In momentul in care ati observat ca foaia de prajitura s-a ingalbenit foarte usor pe margini,o scoateti imediat din cuptor si o asezati usor pe un gratar ca sa se raceasca.Daca nu aveti gratar o puneti pe un fund de lemn.Daca vi se pare prinsa pe tava ,bagti usor cutitul sub foaie pentru a se desprinde de pe fundul tavii.
     La fel veti proceda si cu celelalte doua foi.



Montarea prajiturii:

    Dupa ce foile s-au racit,asezam prima foaie in tava,punem jumatate din crema pe foaie si intindem uniform pe toata suprafata, apoi asezam cea de a doua foaie apasand-o usor pe crema si punem restul de crema intizand-o la fel pe toata suprafata si la final asezam deasupra ultima foaie de prajitura.




      Daca doriti puteti sa opriti putina crema si sa nivelati marginile prajiturii cu ea.


      Acoperiti prajitura cu folie alimentara si lasati la rece pana a doua zi.Trebuie sa stea asa cel putin 10 ore pentru a se inmuia foile.Cu cat sta mai mult ,cu atat mai bine.In momentul in care o serviti presarati zahar pudra si apoi taiati la dimensiunile pe care le doriti,bucati mai mici sau mai mari de prajitura,patrate sau romburi.




    Desi nu este usor de realizat aceasta prajitura,daca aveti rebdare si urmati pasii corect o sa va iasa perfect si o sa fiti incantati la final.Ce vreau sa va mai mentionez este ca daca doriti prajitura mai acrisoara puteti sa puneti mai multa zeama de lamaie iar daca doriti mai dulce puteti sa puneti mai putina zeama de lamaie si sa mai adaugati zahar in crema.
      Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit si Pofta Buna!!!

   





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu