vineri, 15 decembrie 2017

Reteta de lebar de casa/ Reteta traditionala

        Buna ziua si bine v-am regasit.
      Mai este putin si vine sarbatoarea Craciunului iar noi romanii avem o traditie bogata si frumoasa in mancarurile acestei sarbatori.Am sa va prezint una din retetele acestea si anume lebar asa cum stiu  din copilarie si cum am invatat mai tarziu sa prepar si eu.
     Sper sa va placa reteta si sa preparati chiar daca este ceva munca in realizarea lui. Dar merita efortul pentru ca la final avem satisfactia unui lebar gustos si sanatos nemaifiind nevoiti sa cumparam din magazin.

Reteta video




  Ingrediente:

  • trei sferturi dintr-un ficat de porc(de la un porc de aproximativ 100-120kg)
  • plamanii de la porc(bojogul cum se mai spune in termeni populari)
  • splina porcului
  • aproximativ 300-400g carne macra
  • o bucata mai mare de carne impanata cu multa grasime(aproximativ 1,5kg)
  • o bucata de grasime(sunca proaspata,aproximativ 500g)
  • sare
  • piper
  • foi de dafin
  • coriandru
  • matul (intestinul) gros de la porc


Mod de preparare:


      In primul rand curatam matele,le intoarcem si le curatam usor cu lama cutitului fara sa le rupem(cu partea cutitului care nu taie),le frecam cu sare si le clatim in mai multe randuri cu apa calda.Le intoarcem la loc si le mai clatim de cateva ori.

    Pana cand pregatim compozitia de lebar le punem intr-un castron cu apa rece,putin otet si o ceapa taiata sferturi,in felul acesta se elimina din mirosul neplacut de mațe.In momentul in care le vom folosi,le clatim de cateva ori din nou cu apa calda.
    Punem la fiert intr-o oala mare carnea,grasime,ficatul,splina,plamanii cu sare,boabe de piper,foi de dafin si cateva boabe de coriandru.Sfatul meu este sa fierbeti plamanii separat pentru ca oricat de mult ar fi spalati si lasati la scurs ei tot lasa mult sange la fiert.Toate componentele se fierb la gata,adica sa fie fierte cat trebuie nu mai putin.

    Trebuie sa aveti grija cand incepe sa clocoteasca apa in care fierb sa luati tot timpul spuma care se formeaza,mai ales in oala in care fierb plamanii.Acestia se vor ridica tot timpul la suparafata asa ca va trebui sa ii intoarceti mereu si eventual sa puneti un capac in timpul fierberii.
     Cand totul este fiert,scoatem din oala cu ajutorul unei spumiere si taiem cat inca sunt calde chiar fierbinti,bucatile de carne,grasime,ficat,splina,plamani si apoi le dam prin masina de tocat la care am pus sita cu gauri mici daca vrem sa iasa ca un pateu de ficat si sa avem un lebar fin iar daca nu ne place atat de fin tocam cu ajutorul sitei cu gauri mari.





    La compozitia tocata adaugam putin coriandru macinat,sare si piper macinat.Sa aveti grija sa  nu puneti prea mult coriandru pentru ca este destul de parfumat si s-ar putea sa nu va placa.In compozitie daca nu ati avut plamani veti pune si zeama in care au  fiert bucatile de carne,grasime,splina,ficat pentru a putea fi mai pastos si gustos.



Observatie: Este important sa puneti multa grasime daca nu aveti plamanii de la porc pentru ca in cazul in care nu cumparati un porc intreg,gasiti mai greu pe piata plamani de porc la vanzare.
      Umpleti intestinul gros (pe care l-ati taiat atunci cand l-ati curatat in mai multe bucati).Nu umpleti foarte tare ca sa nu plesneasca la fiert.Daca are prea multa compozitie in intestin riscam sa se rupa la fiert.


      Legati apoi matele cu ata si le puneti intr-un vas mare la fiert in aceeasi zeama in care au fiert toate bucatile de la inceput ,de preferat un lighean,pentru ca se fierbe mai bine.Inainte intepati cu o scobitoare matele dupa ce le-ati umplut bineînteles si pe perioada in care vor sta la fiert le mai intepati ca sa nu plesneasca la fiert.In momentul in care ati pus lebarul in lighean ,zeama trebuie sa fie fierbinte si apoi lasati la foc mic aproximativ 20 de minute




       Cand este gata opriti focul si dati ligheanul la rece asa cum este cu lebarul in zeama in care a fiert,nu il scoatem decat a doua zi dupa ce  s-a racit in zeama respectiva. O sa vedeti cat de gustos si pastos va fi lasat asa pana a doua zi.



reteta de casa  Craciun

       Sper sa va placa aceasta reteta si sa preparti traditionalul lebar de Craciun
      Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit si Pofta Buna!!!






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu