miercuri, 8 noiembrie 2017

Tort rasturnat de mere cu caramel si frisca

       Buna ziua,cu ocazia zilei sfintilor Mihail si Gavril am sa va prezint o reteta simpla dar savuroasa de tort cu mere.O sa gasiti o combinatie de caramel,mere si aroma de esenta de rom care o sa va incante cu siguranta papilele gustative.Puteti citi reteta aici pe site sau o puteti viziona pe youtube.

      Sper sa va abonati la canalul meu youtube "cristine cuisine" pentru a putea fi la curent cu toate retetele pe care le postez pentru dvs. Bineînteles ca abonarea este gratuita.Astept cu nerabdare comentariile dvs.




Ingrediente:
Pentru blat avem nevoie de:

  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar tos(aproximativ 90g)
  • 6 linguri de faina(aproximativ 60g)
  • 8 linguri de apa(aproximativ 100ml)
Pentru sirop avem nevoie de:

  • 100ml apa
  • 100g zahar tos
  • 1 fiola de esenta de rom(puteti folosi si cognac sau rom pentru aroma)
Pentru ornare avem nevoie de:

  • frisca batuta(aproximativ 400g)
  • ornamente de tort(eu am folosit cateva mere din martipan facute de fetita mea)
    Si bineinteles mai avem nevoie si de mere ,in jur de 10 buc potrivite adica aproximativ 1,5kg.Eu am folosit soiul Royal Gala dar merge foarte bine si cu ionatan.

Optional:visine din dulceata

Mod de preparare:

Etapa 1:

    Curatam merele de coaja,le scoatem cotorul(semintele) si apoi le punem intr-o cratita cu apa clocotita in care am pus putina sare si le tinem pe foc aproximativ 4-5 minute,cate 2,5 minute pe fiecare parte. Le scoatem din apa si le lasam apoi sa se raceasca.





Etapa 2:

    Pentru a face acest tort avem nevoie de o cratita cu diametrul de 26cm si cu o inaltime de aproximativ 9cm.Eu am folosit o cratita smaltuita.
    Caramelizam zaharul intr-o craticioara mica teflonata sau de inox si apoi turnam caramelul in cratita pentru tort care trebuie sa fie calduta pentru a se putea intinde mai usor caramelul pe suprafata ei.Observatie: sa nu incercati sa caramelizati zaharul direct in cratita smaltuita pentru ca va sari smaltul,veti strica cratita datorita temperaturii foarte mari la care se topeste zaharul.


   Dupa ce s-a intins frumos caramelul adaugati si untul,avand grija sa ungeti si peretii cratitei cu unt.



Etapa 3:

   Asezati merele  in cratita si apoi umpleti interiorul lor(in locul cotorului) cu visine din dulceata.Puteti sa nu faceti acest lucru daca nu va place sau nu aveti dulceata de visine sau puteti sa puneti cirese amare din dulceata sau chiar nuci usor prajite.



Etapa 4:

   Separam albusurile de galbenusuri.Mixam galbenusurile cu apa rece apoi adaugam zaharul si mixam pana ce acesta se topeste. 




   Batem spuma albusurile si apoi le incorporam usor in galbenusurile mixate cu apa si zahar.



   La final incorporam usor faina cernuta proaspat pentru a nu se face cocoloase in compozitie.


   Aceasta compozitie de blat o turnam deasupra merelor in cratita si bagam in cuptorul preîncalzit la 180 de grade celsius(temperatura potrivita) pentru aproximativ 45 de minute.Dupa ce s-a copt scoateti tortul din cuptor si lasati sa se raceasca in cratita.




Etapa 5:

   Preparam siropul .Fierbem impreuna apa si zaharul pentru aproximativ 1-2 minute si dupa ce se raceste adaugam esenta de rom.

Etapa 6:

   Dupa ce s-a racit tortul turnam siropul rece deasupra,desprindem marginile tortului usor cu un cutit,punem deasupra cratitei platoul pe care asezam tortul si intoarcem cratita invers astfel ca partea de sus cu blatul va deveni baza tortului iar merele vor fi deasupra.





   Ornam tortul apoi cu frisca batuta si diverse ornamente care ne plac.




   Sa stiti ca nu este o reteta complicata chiar daca sunt mai multe etape si cu siguranta veti reusi sa realizati dupa aceasta reteta un tort de mere perfect care va fi savuros,nu fad precum alte tipuri de tort de mere.Sper sa il preparati si apoi sa imi spuneti daca v-a placut.

                               Va doresc spor la gatit si Pofta buna!



































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu