sâmbătă, 10 iunie 2017

Tort cu blat de negresa,mousse de capsuni si glazura de ciocolata

      

 Buna ziua,inca este sezonul capsunilor asa ca am mai pregatit un tort in care vedeta este capsuna.Desi are la baza tot mousse de capsuni ca tortul de data trecuta,acesta are un gust diferit datorita blatului de negresa si al glazurii  de ciocolata. Combinatia este nemaipomenita si daca o sa il preparati o sa vedeti si dvs cat este de bun.
        Puteti citi reteta aici sau o puteti viziona pe youtube.


Ingrediente:
Pentru blat:

  • 2 oua
  • 100g ciocolata neagra
  • 100g unt(82% grasime)
  • 130g zahar tos
  • 70g faina
  • o lingura cu cacao(10g)
  • o priza de sare

Pentru crema(mousse) de capsuni

  • 750g capsuni proaspete sau congelate
  • 600g frisca batuta neîndulcita 
  • 300g zahar tos(in cazul in care folositi frisca indulcita puneti doar 150g zahar)
  • 100ml apa
  • 20g gelatina(fie 12 foi de gelatina fie 2plicuri a cate 10g gelatina granule)

Pentru glazura:

  • 100g ciocolata neagra
  • 100ml smantana lichida pentru frisca


Mod de preparare:

Prepararea blatului:
     Preîncalziti cuptorul la 180 de grade celsius(temperatura medie).Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt sau cu putina faina o tava rotunda cu diametrul de 24cm.
    Topiti pe baie de aburi ciocolata impreuna cu untul si apoi lasati sa se raceasca putin.


      Mixati oaule cu sarea si apoi cu zaharul aproximativ 2 minute.Turnati treptat ciocolata topita cu unt mixand la viteza medie.





    Amestecati faina cu cacaoa cernuta.Incorporati si acest amestec mixand la viteza mica de data aceasta pana se omogenizeaza compozitia.


     Turnati compozitia de blat in tava si coaceti in cuptorul preîncalzit timp de aproximativ 20 de minute.Dupa ce s-a copt lasati blatul sa se raceasca in tava.
      Pana se raceste blatul pregatiti mousse-ul de capsuni.


Prepararea cremei:
      Puneti la fiert capsunile taiate in jumatati impreuna cu cele 300g zahar si cei 100ml apa.Dupa ce a inceput sa fiarba mai lasati pe foc aproximativ 5-7minute si apoi opriti focul.


    Pasati apoi fructele fierte cu ajutorul unui mixer vertical sau la  blender.Lasati sa se raceasca putin dar  nu foarte mult pentru ca in momentul in care veti pune gelatina,compozitia trebuie sa fie fierbinte putin.


    Separat puneti 12 foi de gelatina in apa rece pentru 5 minute(daca folositi gelatina granule o puneti la inmuiat in 80-100ml apa rece pentru 10 minute).


    Dupa ce s-au inmuiat foile de gelatina le stoarceti de apa si le adaugati in piureul fierbinte de capsuni,amestecand pana se topeste gelatina.Lasati acest piure de capsuni sa se mai raceasca,sa fie caldut in momentul in care veti pune frisca.

    Cand temperatura este buna incorporati treptat frisca,amestecand cu ajutorul unui tel.


    Asezati blatul de tort intr-o tava rotunda cu diametrul de 24cm si pereti detasabili care sa fie mai inalti,de aproximativ 8-10cm.Tapetati marginile tavii cu hartie de copt ca sa se desprinda mai usor cand va fi gata tortul.Turnati compozitia de mousse peste blat si bagati in frigider pentru cel putin 5 ore.Ideal este sa lasati tortul peste noapte in frigider.Dupa ce timpul de racire al tortului a trecut preparati glazura.



Prepararea glazurii:
    Incingeti smantana pentru frisca dar fara sa o fierbeti.Luati de pe foc si adaugati ciocolata taiata marunt si amestecati usor pana se topeste toata ciocolata devenind o compozitie omogena.



   Lasati glazura sa se raceasca.In momentul in care aceasta a ajuns la temperatura camerei scoateti tortul din frigider turnati glazura deasupra,nivelati usor si bagati tortul in frigider pentru aproximativ 30 de minute pana se intareste glazura.





    Cand s-a intarit glazura scoateti tortul din frigider si il scoateti din forma desprinzand marginile tavii.Pentru decor puteti sa folositi putina frisca si capsuni asa cum am facut eu sau puteti sa folositi ciocolata alba si capsuni sau alte ornamente de decor, depinde cum va place. 







      Nu este o reteta grea si cred ca merita facut acest tort.Este o creatie proprie marca Cristine Cuisine.Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit si Pofta buna!!!

tort bavarois
POFTA BUNA!



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu