vineri, 30 iunie 2017

Tort aniversar 10000 de abonati / Tort cu crema de cacao si zahar ars

        Buna ziua,dupa o absenta de aproape 3 saptamani revin cu o reteta de tort draga mie pentru ca este prima mea creatie de tort pe care am realizat-o pe la 18 ani si care cred ca merita sa v-o scriu acum cand canalul meu youtube are 10000 de abonati.Este un motiv pentru a sarbatori cu acest tort delicios, un tort cu crema de cacao, sirop din zahar ars si frisca
      Va multumesc tuturor celor care ne urmariti si ne cititi retetele,simt ca realizez ceva frumos impartasindu-va ceea ce stiu si ma simt minunat atunci cand imi scrieti si imi spuneti parerile.Unii dintre dvs au reusit sa ma emotioneze foarte mult prin cuvinte calde si aprecieri frumoase.Va imbratisez cu drag si sper sa urmariti si sa cititi in continuare viitoarele nostre retete.

Reteta video: 

Ingrediente:
Pentru blat avem nevoie de:

  • 6 albusuri
  • 6 galbenusuri
  • 200g zahar tos
  • 180g faina
  • 4 linguri de apa 
  • 4 linguri de ulei

Pentru crema avem nevoie de:
  • 400ml lapte
  • 150ml apa
  • 70g faina simpla
  • 40g cacao pudra
  • 200g zahar tos extrafin
  • 250g unt(82% grasime)
  • esenta de rom sau cognac
Pentru sirop avem nevoie de:
  • 500ml apa
  • 200g zahar tos extrafin
  • esenta de rom sau cognac
Pentru ornare avem nevoie de:
  • frisca
  • ornamente de decor sau fructe(zmeura,capsuni,kiwi etc)
Mod de preparare:

Prepararea blatului:
     Mixam albusurile spuma apoi adaugam treptat zaharul mixand in continuare aproximativ 3-4 minute pana se topeste zaharul.


     Separat mixam galbenusurile adaugand treptat peste ele mai intai uleiul si apoi apa rece.


      Incorporam treptat compozitia de galbenusuri peste albusurile batute bezea folosind mixerul la viteza minima.


     La final incorporati treptat si faina cernuta proaspat folosindu-va de un tel si amestecand usor de jos in sus .


     Compozitia rezultata o turnati intr-o tava rotunda cu diametrul de 23cm si cu pereti mai inalti pe care fie ati tapetat-o cu hartie de copt la baza fie ati uns-o cu unt si ati tapetat-o cu faina.


      Bagati tava in cuptorul preîncalzit la 180 de grade celsius pentru aproximativ 30-40 de minute.Daca folositi incalzirea pe ventilatie scadeti temperatura cu 15-20 de grade.Daca folositi cuptor pe gaze trebuie sa stiti ca 180 de grade inseamna o temperatura medie.
    Dupa ce s-a copt blatul il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca in tava.

Prepararea cremei:
      Amestecati 2 linguri de zahar cu faina iar restul zaharului il puneti intr-o craticioara pe foc mic sa se arda.Cand zaharul s-a ars si are o culoare maroniu-roscata, (atentie sa nu il ardeti prea tare pentru ca riscati sa faceti o crema amaruie)turnati apa fierbinte,avand grija sa nu stati cu capul deasupra cratitei pentru ca sa nu va opariti la fata cu aburii degajati.Lasati apoi  sa fiarba pe foc mic pana se topeste zaharul care s-a cristalizat in momentul in care ati pus apa.



     Separat amestecati laptele rece cu faina in care ati pus si 2 linguri de zahar.Se pune zahar in faina ca sa nu faca cocoloase in momentul in care se adauga laptele.Dupa ce s-a topit zaharul din craticioara incorporati cacaoa cernuta amestecand repede si apoi compozitia de lapte si faina





      Observatie: este bine sa strecurati compozitia de lapte si faina ca sa evitati sa puneti eventuale cocoloase formate.Lasati craticioara pe foc mic si amestecati continuu pana cand se ingroasa compozitia,urmand dupa aceea sa incorporati treptat untul taiat cubulete.



      Dupa ce ati pus si untul opriti focul si crema rezultata o puneti intr-un castron si o acoperiti cu folie alimentara
      Observatie:folia se pune chiar pe crema ca sa nu se formeze condens. 



       Lasati apoi aceasta crema sa se raceasca ajungand la temperatura camerei.Daca vi se pare prea moale o mai puneti putin in frigider inainte de a monta tortul.In momentul in care s-a racit se adauga esenta de rom dupa gust sau cognac.

Prepararea siropului:
       La fel ca si la crema ardeti zaharul dar fiind atenti sa nu il ardeti prea tare si apoi adaugati apa fierbinte si lasati sa fiarba pana cand se topeste zaharul care s-a cristalizat in momentul in care ati pus apa.Dupa ce s-a racit siropul adaugati esenta de rom sau cognac.



Montarea tortului:
      Taiem blatul in trei felii orizontale.Prima felie de sus o intoarcem invers si o asezam pe platou ,ea fiind la baza tortului.Insiropam bine felia de blat(puneti aproximativ 150ml sirop) apoi punem aproape jumatate din cantitatea de crema.





      Asezam urmatoarea felie de blat deasupra si procedam la fel,o insiropam si punem apoi restul de crema oprind o mica parte(aproximativ o treime) pentru a imbraca tortul.

       Asezam si ultima foaie de blat,o insiropam si apoi imbracam tot tortul intr-un strat subtire de crema.La final il decoram cu frisca.




       Va recomand sa puneti multa frisca pe tort pentru ca merge foarte bine combinatia aceasta de crema cu frisca.Puteti sa ornati cu fructe sau alte ornamente de tort decorative.

      Bagati tortul in frigider si lasati sa se raceasca cel putin o ora inainte de servire.Este un tort care se serveste foarte rece,este delicios si chiar daca e mai caloric din cand in cand ne putem rasfata si cu o asemenea reteta.Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit si Pofta buna!!!






























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu