duminică, 26 martie 2017

Tort diplomat cu budinca de vanilie si fructe de padure

     Buna ziua dragilor,pentru ca se apropie sarbatoarea Floriilor si cea a Pastelui m-am gandit sa pregatesc pentru dvs un tort.Este vorba de un tort diplomat usor de realizat si care sper sa va placa.Puteti citi reteta aici sau o puteti viziona pe canalul meu youtube.



Ingrediente:
Pentru blat:

  • 200g piscoturi
  • 100g unt topit si racit(82%grasime)

Pentru crema:

  • 750g frisca batuta
  • 250g zhar tos(daca frisca este indulcita folositi doar 125g zahar)
  • 400ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 20g gelatina granule(sau 12 foi de gelatina)
  • esenta de vanilie
  • un plic de praf de budinca de vanilie(40g)
  • o conserva de compot de ananas taiat

Pentru glazura:

  • 150g fructe de padure congelate(poate sa fie si proaspete)
  • 50g capsuni congelate taiate sferturi(poate sa fie si proaspete)
  • 75g zahar tos
  • 2-3 linguri zeama de lamaie
  • 2 foi de gelatina(sau 3,5g gelatina granule)
  • 30ml lichior de fructe(poate fi inlocuit cu apa sau cognac)

In plus mai avem nevoie de inca 200g piscoturi la asamblarea tortului.


Mod de preparare:

Prepararea blatului:
    Pisati(macinati)cele 200g piscoturi,apoi amestecati-le cu  100g unt topit.Asezati aceasta compozitie de blat pe fundul unei forme de tort cu pereti detasabili si cu diametrul de 22cm.Tasati bine amestecul de piscoturi si unt formand astfel un blat.Bagati apoi forma in frigider pana pregatiti crema.

Prepararea cremei:
    Intr-o craticioara amestecati zaharul cu praful de budinca.Amestecati galbenusurile cu putin lapte,turnati-le peste praful de budinca si apoi adaugati treptat restul de lapte.Aceasta compozitie o puneti pe aragaz la foc potrivit si amestecati tot timpul pana se ingroasa.Dupa ce s-a ingrosat compozitia opriti focul si dati deoparte.Separat puneti cele 20g gelatina in 125ml apa rece si lasati sa se inmoaie gelatina 10 minute.

In acest timp amestecati din cand in cand in crema de budinca pentru a nu prinde crusta si ca sa se raceasca putin.Dupa ce s-a inmuiat gelatina o topiti pe baie de aburi si apoi o adaugati in crema de budinca.Intre timp scoateti frisca din frigider ca sa nu fie foarte rece atunci cand o incorporati in crema.
Observatie:In momentul in care se amesteca frisca cu crema de budinca este foarte importanta temperatura acestora si anume frisca nu trebuie sa fie foarte rece iar crema trebuie sa fie aproape fierbinte,altfel crema pentru tort se va branzi adica se va taia.
    Scoateti tava pentru tort din frigider.Scurgeti sucul din conserva de ananas punand fructele deoparte.Inmuiati pe rand in sucul de ananas celelalte 200g piscoturi si asezati-le in picioare pe marginea tavii de jur imprejur.
   Incorporati treptat frisca in crema de budinca amestecand bine,adaugati si esenta de vanilie si apoi turnati aceasta crema in tava in straturi adica puneti putina crema apoi asezati deasupra ananas  din conserva taiat apoi iar crema si iar ananas,ultimul strat fiind de crema.Nivelati la suprafata si bagati tortul in frigider pentru aproximativ o ora.Cu un sfert de ora inainte de a scoate tortul din frigider va apucati sa preparati glazura.

Prepararea glazurii:
    Puneti fructele intr-o craticioara impreuna cu zeama de lamaie si zaharul.Puneti pe aragaz la foc potrivit si dupa ce a dat primul clocot lasati sa fiarba un minut apoi opriti focul.Separat pregatiti gelatina.Puneti cele doua foi de gelatina in apa rece.Dupa 5 minute scoateti gelatina din apa rece(o stoarceti in mana ca sa nu aiba apa)si o puneti pe baie de aburi impreuna cu lichiorul amestecand pana se topeste.Gelatina topita se adauga peste fructele fierte care trebuie sa nu fie fierbinti ci doar calde,amestecati si apoi turnati aceasta glazura deasupra tortului.Bagati din nou tortul in frigider pentru cel putin 5 ore de data aceasta.
    Sa stiti ca nu este greu de facut si daca urmati pasii corect o sa faceti un tort minunat.Combinatia dintre crema dulce de vanilie si glazura de fructe usor acrisoara da un gust deosebit acestui tort.Sper sa va placa si dvs asa cum ne place noua.
    Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit si Pofta buna!


pisam piscoturile pentru blat

le amestecam cu untul topit

asezam in tava 

tasam bine blatul

amestecam zaharul cu praful de budinca,galbenusurile si laptele

fierbem pe foc pana se ingroasa

topim granulele de gelatina pe baie de aburi dupa ce le-am inmuiat in apa rece

amestecam gelatina cu crema de budinca

inmuiem celelalte piscoturi in suc de ananas si asezam pe marginea tavii

incorporam frisca in crema de budinca

turnam un strat de crema 

punem si ananas din conserva taiat

am terminat de pus crema si ananasul si bagam tortul la frigider

fierbem timp de un minut fructele impreuna cu zeama de lamaie si zaharul

topim foile de gelatina pe baie de aburi impreuna cu lichiorul

amestacam gelatina cu fructele fierte

turnam deasupra tortului 

bagam tortul in frigider

Tortul este gata pentru servit

Pofta buna!






























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu