sâmbătă, 4 februarie 2017

Tort Valentine's Day cu ciocolata alba si capsuni/reteta speciala

       Buna ziua,pentru ca mai este putin pana la sarbatoarea "Valentine's Day" si pana la sarbatoarea Dragobetelui,am creat aceasta reteta deosebita de tort.Nu am cuvinte sa va spun cat este de fin acest tort si ce gust are.

     Desi la prima vedere pare mai greu de realizat sa stiti ca nu este asa doar ca aveti mai multe etape in pregatirea lui,dureaza putin mai mult decat alte retete dar rezultatul este pe masura,o sa aveti o satisfactie maxima sa mancati din acest tort impreuna cu persoana iubita.

   Puteti citi reteta detaliata aici pe blog  sau o puteti viziona pe  youtube.Pentru a fi la curent cu toate retetele pe care le prezint va invit sa va abonati aici la canalul meu youtube(este gratis)

Reteta video :


Ingrediente:
Pentru blat aveti nevoie de:

  • 2 oua
  • 60g faina
  • 10g cacao
  • 70g zahar tos
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri apa rece
Pentru crema aveti nevoie de:

  • 500g smantana lichida pentru frisca
  • 540g ciocolata alba
  • 400ml lapte
  • 2 fiole esenta de vanilie
  • 12 foi de gelatina(sau 2 plicuri de 10g cu gelatina granule)
Pentru glazura avem nevoie de:

  • 200g capsuni proaspete sau congelate
  • 50g zahar tos
  • 30g cognac sau rom
  • 2 foi de gelatina sau 1/3 pliculet gelatina granule(3,5g)
 Mod de preparare:

Pregatirea blatului:
     

   Ungeti cu unt si tapetati la baza cu hartie de copt o tava cu diametrul de aproximativ 26cm cu pereti detasabili(pentru un aspect deosebit folositi o tava in forma de inima).Preîncalziti cuptorul la 180 de grade celsius.
    Intr-un castron mixati cele doua oua cu zaharul pana ce acesta se topeste apoi adaugati treptat intai uleiul si apoi apa mixand in continuare.La final adaugati faina si cacaoa cernute mixand putin pana la omogenizare la viteza minima sau amestecati cu un tel.

   Compozitia rezultata o puneti in tava si o coaceti aproximativ 15 minute.Dupa ce s-a copt lasati blatul in tava sa se raceasca.Dupa ce s-a racit,nu scoateti blatul din tava ci doar ungeti peretii tavii cu unt si ii imbracati cu hartie de copt,asezand-o cat mai bine pentru a putea iesi marginile tortului cat mai bine.Ideal este sa folositi folie de acetat dar aceasta se gaseste numai in magazine de specialitate online.

Pregatirea cremei:
     
   Prima data mixati smantana pentru frisca dar nu foarte tare,sa fie putin mai moale.Puteti folosi si frisca lichida vegetala dar daca este dulce riscati sa iasa crema prea dulce si atunci tortul ar fi putin gretos pentru ca deja ciocolata alba este destul de dulce.
     Separat topiti pe baie de aburi ciocolata alba(taiata bucati mici ca sa se topeasca mai usor).Incingeti 200ml din cei 400ml lapte dar fara sa il fierbeti,doar sa fie fierbinte si incorporati-l treptat in ciocolata alba topita amestecand bine.In momentul in care ciocolata este topita opriti focul dar nu luati vasul de pe baia de aburi decat dupa ce ati incorporat cei 200ml lapte.Dupa aceea puneti cele 12 foi de gelatina in apa rece pentru cinci minute.Dupa ce au trecut cele cinci minute le stoarceti de apa si le puneti impreuna cu ceilalti 200ml lapte ramasi intr-un vas pe baie de aburi amestecand pana se topeste gelatina.


Observatie:puteti folosi gelatina granule dar in acest caz faceti in felul urmator:puneti cele 20g respectiv 2 plicuri de gelatina in 200ml apa rece si lasati sa se inmoaie timp de 10 minute.Dupa aceea puneti acest amestec pe baie de aburi si amestecati pana se topeste gelatina.Dupa cum vedeti nu mai puneti lapte in cazul in care folositi gelatina granule.
    Dupa ce s-a topit gelatina,o adaugati peste amestecul de ciocolata alba si lapte.Verificati sa nu fie fierbinte compozitia.Cand aceasta este doar calduta incorporati treptat frisca amestecand cu un tel si la final puneti si esenta de vanilie.Aceasta este crema pe care o veti turna peste blat in forma pregatita.


Observatie:
     In cazul in care este mai multa compozitie si nu incape in forma pregatita puteti turna surplusul in pahare sau cupe  si dupa ce s-a racit o puteti servi cu frisca sau sos de zmeura sau capsuni.
    Dupa ce ati turnat compozitia de crema peste blat,bagati tortul la frigider pentru aproximativ o ora.

Pregatirea glazurii:
    Zdrobiti capsunile cu ajutorul unui mixer vertical sau a unui blender.Pireul de capsuni rezultat si cele 50g zahar le puneti impreuna pe aragaz si lasati sa fiarba cateva secunde(sa dea doua-trei clocote).

    Luati de pe foc si dati sosul acesta de capsuni printr-o sita(strecuratoare) ca sa eliminati semintele.Puneti in apa rece cele doua foi de gelatina.Dupa cinci minute le scoateti din apa si le puneti impreuna cu 30ml cognac sau rom pe baie de aburi.Amestecati pana se topeste si adaugati peste sosul de capsuni.


Observatie:Daca folositi gelatina granule puneti1/3 pliculet adica 3,5g in 30 ml apa rece pentru zece minute si apoi o topiti la fel pe baie de aburi,nemaifolosind cognac.

Scoateti tortul din frigider(dupa ce a stat aproximativ o ora in frigider pana s-a intarit deasupra) si turnati glazura astfel pregatita dar sa aveti grija sa nu fie fierbinte,trebuie sa fie la  temperatura camerei aceasta glazura cand o turnati deasupra tortului.

Bagati apoi tortul din nou in frigider de data aceasta pentru cel putin 4 ore.Ideal este sa il lasati peste noapte.

A doua zi cand il scoateti din frigider,desprindeti usor peretii formei avand grija sa nu stricati marginile tortului si apoi dezlipiti hartia de copt de pe marginile tortului.

Dupa aceea ornati dupa cum va place sau puteti sa il lasati asa,arata oricum foarte frumos.Eu am ornat la baza cu nasturei de ciocolata neagra si deasupra am ornat cu ciocolata alba topita dupa cum vedeti imaginile de mai jos.Ati putea de exemplu sa puneti pe tort trandafiri din pasta de zahar.
    Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit si o Sarbatoare a Îndragostitilor fericita!!! 
ingredientele

mixam ouale cu zahar

adaugam uleiul apoi apa apoi faina cu cacao

turnam in tava si coacem

incorporam 200ml lapte in ciocolata topita

adaugam gelatina topita in ceilalti 200ml lapte

incorporam si frisca

turnam compozitia de crema in tava si bagam la frigider

zdrobim capsunile

fierbem impreuna cu 50g zahar

dam prin strecuratoare pireul de capsuni

topim gelatina pe baie de aburi impreuna cu cognacul

amestecam gelatina topita cu pireul de fructe

turnam glazura deasupra tortului si bagam la frigider

dupa ce s-a racit scoatem tortul din tava

desprindem usor foaia de copt

incepem ornarea tortului

scriem cu ciocolata alba topita


VOILA!!!

Nu-i asa ca arata bine?!

POFTA BUNA!




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu