joi, 16 februarie 2017

Sarmale cu carne de porc si vita in foi de varza acra

      Buna ziua,pentru ca in curand este "Lasata secului" cum se spune in termeni populari la noi la romani(la crestini ortodocsi),m-am gandit sa prepar sarmalute si sa va arat reteta mea.Inca este iarna si sunt tare bune in aceasta perioada.Sper sa va placa si sa le gatiti si dvs.






Ingrediente:
  • 1,5kg carne de porc mai grasa tocata 
  • 750g carne de vita tocata(daca este prea grasa carnea de porc se pune 1kg carne de vita)
  • 12 linguri de orez(aproximativ 250g)
  • 3 cepe mai mari(aproximativ 400g)
  • 1 lgt cu varf de boia de ardei dulce
  • 1 lgt rasa de boia de ardei iute(optional)
  • piper
  • marar
  • foi de dafin
  • cateva crengute de cimbru
  • 300ml suc de rosii
  • zeama de varza
  • aproximativ 100 g kaizer afumat(optional)
  • aproximativ 150 g jumari cu sorici
  • foi de varza murata
Mod de preparare:

    Pregatiti foile de varza acra(le scoateti usor de pe varza una cate una fara sa le rupeti)

    Tocati cepa si apoi o caliti usor in putin ulei in care ati pus si 2 linguri de apa ca sa se inabuse usor(cand devine sticloasa si usor galbuie este facuta).

    Cand s-a calit ceapa se adauga orezul spalat se lasa pe foc amestecand aproximativ un minut apoi se adauga 2-3 linguri apa si se opreste focul dupa ce orezul a absorbit toata apa.

  Intr-un castron puneti cele doua tipuri de carne,piper dupa gust,boia de ardei dulce si iute,marar si ceapa calita cu orez(care trebuie lasata  sa se raceasca inainte de a o pune peste carne).Amestecati apoi bine carnea formand astfel compozitia pentru sarmale.

   Luati apoi cate o foaie de varza,taiati partea mai tare din foaie si apoi asezati cate putina carne pe foaia subtire si infasurati formand sarmaua.

   Impachetati astfel toata carnea in foi de varza acra.Dupa aceea tocati marunt putina varza murata si apoi daca doriti sa aveti niste sarmale mai putin acre sau mai putin sarate ,dati printr-un jet de apa rece varza tocata.

  Intr-o cratita mai mare ,asezati pe fundul ei varza tocata ,presarati putin cimbru apoi asezati frumos un strat de sarmale.Dupa ce ati asezat primul rand de sarmale puneti printre sarmale kaizer si jumari si foi de dafin,apoi iar puneti un start de sarmale si repetati pana terminati de asezat toate sarmalele.

  Deasupra mai puneti un strat de varza tocata si presarati putin cimbru(puteti sa puneti crengute de cimbru).Turnati deasupra o cana de apa sau mai mult,in functie de cat este nevoie ca sa poata fierbe.Eu pun la inceput apa ca sa nu fie prea sarate sarmalele ,dar daca doriti puteti sa puneti de la inceput zeama de varza(daca va place mai sarat sau mai acru).

  Puneti pe aragaz si fierbeti cu capac aproximativ o jumatate de ora.Dupa aceea amestecati sucul de rosii cu zeama de varza si turnati in cratita ,apoi dupa ce au mai fiert putin pe aragaz,bagati in cuptorul preîncalzit la o temperatura mai mare de cel putin 200 de grade celsius si lasati sa se faca fara capac aproximativ 2 ore.

  Daca este cazul mai adaugati zeama de varza sau apa in functie de gustul dvs si de cat de mult scade zeama din sarmale in cuptor.Mie imi plac foarte mult sarmalele dar recunosc,nu fac foarte des pentru ca este o mancare mai grea.Iarna insa merg foarte bine sarmalutele in foi de varza acra.Acestea fiind spuse,eu va doresc spor la gatit si Pofta buna!


Observatie:Cantitatea condimentelor o puteti modifica dupa gustul dvs iar jumari sau kaizer puneti doar daca va plac,nu este obligatoriu.



ingredientele pentru sarmale

calim ceapa cu orezul

amestecam carnea cu ceapa si orezul calite si cu restul condimentelor

infasuram sarmalele

punem varza tocata in cratita si apoi asezam sarmalele 

deasupra punem un strat de varza tocata

dupa ce au fiert o jumatate de ora adaugati suc de rosii si zeama de varza

gata s-au facut sarmalele

Pofta buna!






2 comentarii: