sâmbătă, 18 februarie 2017

"Cremsnit cu foi de casa"

     Buna ziua,cred ca azi va veti bucura citind sau vizionand aceasta reteta.Este o prajitura cremsnit cu foi de casa delicioasa.O sa va indragostiti de acest cremsnit,sunt sigura.Am preluat reteta de la cumnata mea care la randul ei o are de la soacra sa.
Este adevarat ca am modificat-o putin pentru a o face si mai buna si sper sa imi scrieti si sa imi spuneti ca ati facut-o si ca v-a placut.Este un cremsnit 100% natural lucru pe care din pacate nu o sa il mai gasiti in cofetariile de la noi.



Ingrediente:
Pentru foile de cremsnit:

  • 2 oua
  • 150g iaurt natur(3,5% grasime)
  • 125g unt nesarat(82% grasime)
  • 125g zahar tos
  • 1 lgt amoniac
  • zeama de lamaie(de la o jumatate de lamaie)
  • 450g-500g faina(puneti cat cere aluatul)

Pentru crema:

  • 2 l lapte(3,5% garsime)
  • 4 galbenusuri
  • 300g zahar tos
  • 250g faina(calitate 000)
  • 125g unt nesarat(82% grasime)
  • 2-3 esente de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie

Mod de preparare:


Prepararea cremei:
     Intr-un castron amestecati faina cu zaharul si apoi cu galbenusurile.Adaugati treptat 500ml lapte rece si amestecati sa nu se formeze cocoloase.

   Separat puneti la incalzit restul de lapte(1,5l).In momentul in care s-a incalzit laptele turnati sodoul(amestecul de lapte cu zahar si galbenusuri),puneti si coaja de lamaie si lasam pe foc potrivit,amestecand mereu ca sa nu se prinda de fundul vasului pentru ca fiind vorba de o crema pe baza de lapte si faina se prinde foarte usor daca nu amestecati mereu.

   Din momentul in care incepe sa fiarba(se vede cum ies bule din crema)mai lasati pe foc mic aproximativ 2-3 minute si apoi opriti focul si incorporati si untul taiat cubulete.

  La final adaugati esenta de vanilie.Turnati repede crema intr-un castron  si acoperiti cu folie alimentara pe care o puneti direct pe crema ca sa nu se formeze condens si o lasati sa se raceasca(sa ajunga la temperatura camerei).

Prepararea foilor pentru cremsnit:
     Intr-un castron amestecati ouale cu untul(care trebuie sa fie la temperatura camerei),iaurtul,zaharul si amoniacul stins cu zeama de lamaie(puneti amoniacul peste zeama de lamaie si amestecati).Apoi incorporati faina treptat amestecand cu o lingura de lemn si pe masura ce se ingroasa aluatul amestecati cu mana.

   Trebuie sa fie un aluat ca de paine dar mai moale putin.(vizionati reteta pe yotube ca sa vedeti exact).

   Practic puneti faina atat cat simtiti ca cere aluatul(sa nu se mai lipeasca mana de aluat).Nu il framantati ci doar il omogenizati.Impartiti aluatul in trei parti egale.

  Pe fundul tavii de cuptor presarati faina si intindeti cu facaletul direct pe tava prima bucata de aluat pe dimensiunea tavii.Eu am folosit o tava cu dimensiunile de 25cm latime si 38cm lungime dar dupa cum am spus merge foarte bine si cu dimensiunile tavii de cuptor.Daca este nevoie mai presarati putina faina atunci cand intindeti foaia.

   Dupa ce ati intins-o, intepati foaia cu furculita si eventual taiati marginile daca vreti sa fie cat mai dreapta.Bagati apoi tava in cuptorul preîncalzit la 180 de grade celsius(sa nu fie ventilatie adica convectie) si coaceti timp de zece minute.

   Trebuie sa fiti atenti sa nu lasati sa se coaca prea mult pentru ca va deveni prea sfarâmicioasa foaia si nu mai puteti monta corect prajitura.Foaia trebuie sa fie foarte putin galbuie atunci cand o scoateti din cuptor.Dupa ce ati copt prima foaie o desprindeti usor cu lama unui cutit de pe fundul tavii si o asezati pe un gratar de lemn sa se raceasca(daca nu aveti,o puneti pe un fund de lemn).

   Asa procedati si cu celelalte doua foi pe care le coaceti pe rand.Dupa ce ati copt foile si acestea s-au racit indeajuns(la temperatura camerei) si dupa ce a ajuns la temperatura camerei si crema puteti sa formati cremsnitul.

Atentie crema nu trebuie sa o lasati sa se raceasca prea mult pentru ca se va intari si nu o veti mai putea intinde usor pe foile de prajitura.
     Asezati o foaie de prajitura in tava de cuptor si intindeti pe suprafata ei jumatate din cantitatea de crema,niveland frumos ,apoi asezati a doua foaie deasupra presati usor si intindeti restul de crema niveland pe toata suprafata si la final asezati deasupra cea de a treia foaie.

   Acoperiti cu folie alimentara(nu este obligatoriu decat daca o lasati mai putin timp inainte de a o taia) si o bagati la rece pentru cel putin trei ore.Dupa aceea scoateti folia,presarati zahar pudra pe ea si o portionati dupa cum va place.
    Nu este o reteta foarte grea si daca urmati pasii corect,sigur o sa va iasa un cremsnit delicios.
    Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit si Pofta Buna!!!


ingredientele

amestecam faina cu lapte,zahar si galbenusuri

adaugam peste restul de lapte incalzit

punem in castron crema fiarta

acoperim cu folie alimentara

amestecam unt cu iaurt,zahar,oua si amoniac stins cu zeama de lamaie

incorporam faina formand un aluat

taiem aluatul in trei

intindem pe fundul tavii pe rand cate o foaie

dam forma tavii si bagam in cuptor

scoatem foaia pe un gratar de lemn

intindem crema pe prima foaie si acoperim cu a doua foaie

intindem si restul cremei pe a doua foaie

asezam deasupra cea de a treia foaie

acoperim cu folie si bagam la rece

cand este gata pudram cu zahar si taiem cremsnitul

POFTA BUNA!













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu