vineri, 30 decembrie 2016

Tort rapid cu ciocolata si frisca

      Buna ziua,daca tot am facut retete rapide in ultima perioada m-am gandit sa nu uit sa creez si o reteta de tort rapid,mai ales ca torturile sunt specialitatea mea.Este ceva simplu,rapid cu costuri foarte mici.Si o sa vedeti cat de light este,nu e satios pentru ca blatul nu contine oua.Sper sa va placa si sa imi scrieti. Puteti citi reteta aici pe blog si sa urmariti imaginile de mai jos sau puteti viziona reteta pe canalul meu youtube (aici).



Ingrediente:
Pentru blat avem nevoie de:

  • 175g faina
  • 225g zahar tos
  • 4 linguri cacao
  • 1 lingura otet
  • 5 linguri ulei
  • 250ml apa
  • 1 lgt bicarbonat
  • 1 lgt scortisoara
  • 1/4 lgt nucsoara macinata(optional)
  • o fiola esenta de vanilie

Pentru crema avem nevoie de:

  • 500ml smantana lichida pentru frisca
  • 3 pliculete zahar vanilat sau o esenta de vanilie si 30g zahar pudra

Pentru glazura avem nevoie de:

  • 100ml smantana lichida pentru frisca
  • 100g ciocolata neagra

Mod de preparare:


Pregatirea blatului:
     
  Preîncalziti cuptorul la 180 de grade celsius(temperatura medie).Tapetati la baza cu hartie de copt o tava cu diametrul de aproximativ 24cm si ii ungeti marginile cu unt.
   
  Amestecati faina cu bicarbonatul,cacaoa cernuta,scortisoara,nucsoara si zaharul tos.In alt vas amestecati apa cu uleiul,otetul si esenta de vanilie.
    
   Adaugati amestecul de ingrediente lichide peste cele solide si amestecati cu ajutorul unui tel sau cu mixerul pana compozitia este omogena.Turnati aceasta compozitie in tava pregatita si bagati in cuptorul preîncalzit pentru aproximativ 20-25 minute.Cand s-a copt scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca in tava.
Pregatirea cremei:
    
  Mixati smantana cu zaharul vanilat pana cand se transforma in frisca.Atentie sa nu o mixati prea mult pentru ca riscati sa se transforme in unt.Puteti inlocui zaharul vanilat cu zahar pudra si sa aromati cu o fiola de esenta de vanilie.Daca doriti o crema mai tare putin ,adaugati si intaritor de frisca.
Pregatirea glazurii:
   
 Incingeti cei 100ml smantana lichida pe foc mic(atentie nu trebuie sa dea in clocot ci doar sa fie fierbinte).In momentul in care este destul de fierbinte opriti focul si adaugati ciocolata neagra taiata marunt si amestecati pana se topeste si compozitia este omogena.

  Lasati glazura sa ajunga la temperatura camerei inainte de a o folosi.Este de preferat sa pregatiti glazura dupa ce ati montat tortul.Vizionati reteta pe canalul youtube ca sa vedeti exact pasii pe care trebuie sa ii urmati.
    Dupa ce blatul s-a racit il taiati cu grija in doua pe orizontala.Partea de sus o asezati pe platou cu fata in jos si partea taiata in sus(vezi imaginile de mai jos). Asezati jumatate din cantitatea de frisca,niveland-o frumos apoi puneti si cealalta foaie de blat cu partea taiata in jos si acopeiti cu restul de frisca batuta.Dupa ce ati nivelat frumos frisca turnati glazura de ciocolata dupa cum va place:  fie acoperiti toata suprafata tortului cu glazura,fie turnati fire de glazura lasand sa se vada frisca de pe tort.

  Dupa aceea il bagati la rece si lasati macar o jumatate de ora inainte de servire.Dupa cum vedeti este o reteta extrem de simpla si usor de realizat.

 Puteti face acest tort cand nu aveti prea mult timp la dispozitie si nu numai, daca va place puteti sa il faceti de cate ori aveti pofta de ceva bun si dulce.



amestecam toate ingredientele uscate

amestecam toate ingredientele lichide

adaugam ingredientele lichide peste cele uscate si omogenizam compozitia cu un mixer sau tel

turnam in tava si coacem

mixam smantana cu zahar vanilat sau zahar pudra si es.vanilie

taiem blatul in doua pe orizontala

punem prima foaie de blat pe platou

punem jumatate de frisca

asezam a doua foaie de blat si punem si restul de frisca deasupra

nivelam frumos frisca si bagam la frigider pana se face glazura

punem ciocolata maruntita peste 100ml smantana de frisca fierbinte si formam glazura

turnam glazura la temperatura camerei deasupra tortului

Gata Andrei este pregatit pentru feliuta de tort

VOILLA!













Un comentariu:

  1. Buna ziua! As dori sa incerc aceasta reteta, insa intr-o varianta mai mare, pt un blat de 28-30 cm. Ati putea, va rog sa-mi dati cantitatea ingredientelor la o astfel de dimensiune? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere