miercuri, 20 aprilie 2016

" Reteta de Tort Doboș"





    Buna ziua,ma tin de cuvant si va prezint o noua reteta din cadrul emisiunii concurs Bake Off Romania sezonul 1. In episodul 7 la proba tehnica s-a dat tortul dobos,un tort de origine maghiara cu mai multe foi ,care pe multi ii sperie gandindu-se ca este greu de facut si mult de munca.O sa vedeti aici o reteta in varianta mea deloc grea a acestui tort.In viitor o sa va fac si reteta exacta de la concurs care este putin mai greu de realizat,acum insa sunt sigura ca va va atrage aceasta reteta si o sa pregatiti de sarbatori un tort dobos.Puteti viziona reteta pe canalul meu youtube <<aici >> sau sa o cititi aici pe blog.


https://youtu.be/BaxgvLvlX3c

Ingrediente:

Pentru foile de tort:

  • 7 oua
  • 300g zahar pudra
  • 200g faina
  • o priza de sare
Pentru crema:

  • 250g unt(82% grasime)
  • 8 galbenusuri
  • 200g zahar pudra
  • 50g cacao
  • esenta de rom sau putin cognac
Pentru caramel:

  • 120g zahar tos extrafin
Pentru ornare:

  • fulgi de ciocolata sau alune maruntite si cateva migdale,alune sau bomboane de ciocolata

Mod de preparare:

      Prima data pregatiti foile.Preîncalziti cuptorul la 180 grade(temperatura potrivita) si tapetati o tava de cuptor(de dimensiunea cuptorului)cu hartie de copt.
      Separati albusurile de galbenusuri si mixati zaharul pudra(cernut ca sa nu aiba cocoloase) cu galbenusurile pana ce aproape ca isi dubleaza volumul.              Separat mixati albusurile cu praful de sare pana arata ca o compozitie de bezea(sa nu fie foarte tare mixata compozitia ca sa o puteti incorpora usor in galbenusuri).Dupa ce ati batut spuma albusurile,le incorporati usor in galbenusurile mixate cu zaharul pudra amestecand usor de jos in sus.La final adugati faina cernuta treptat amestecand la fel usor de jos in sus.Din compozitia rezultata puneti jumatate in tava pregatita ,intindeti pe toata suptafata tavii niveland usor si bagati in cuptorul incalzit la 180 grade pentru aproximativ 15  minute.(Nu lasati prea  mult in cuptor,pentru ca foaia sa fie frageda ,sa nu se intareasca prea tare.Cand este coapta are o culoare la suprafata bej.)Dupa ce s-a copt prima foaie ,la fel faceti si cu cealalta jumatate de compozitie. Practic veti coace doua foi.

     Pana se coc foile puteti pregati crema:
     Alifiati untul(il mixati putin) care trebuie sa fie moale,la temperatura camerei si adaugati treptat zaharul pudra mixand foarte bine pana se transforma intr-o crema spumoasa.Dupa aceea adugati treptat cele 8 galbenusuri(spalati bine ouale inainte sa le folositi si aveti grija sa fie oua proaspete).
     Mixati dupa fiecare galbenus adaugat pana se incorporeaza bine. Apoi la final incorporati cacaoa cernuta amestecand bine sa se omogenizeze compozitia si ultima oara puneti esenta de rom sau cognacul.
    Dupa ce s-au copt foile ,pe una din ele presarati zahar pudra,le lasati sa se raceasca si le suprapuneti punand pe cea nepudrata deasupra celei pudrate cu zahar.Dupa ce le-ati suprapus taiati marginile ca sa fie drepte si apoi impartiti foile in trei parti pe care le taiati(vedeti imaginile mai jos) obtinand astfel 6 foi pentru tort cu dimensiunile  de 11cmx27cm(aproximativ)
    Crema si foile fiind pregatite puteti sa asamblati tortul dupa cum urmeaza:
    Impartiti crema in 5 parti (vor fi patru parti de aproximativ 105grame si o parte cu 115grame).Cele 115 grame le puneti ultima oara ca sa puteti imbraca tortul in crema.Atentie crema sa nu fie din frigider ,trebuie sa o lasati sa se inmoaie putin daca a fost in frigider ca sa poata fi folosita mai usor la asamblarea tortului.
    Asezati prima foaie pe o tava sau platou dreptunghiular puneti crema pe ea si intindeti uniform apoi asezati a doua foaie deasupra,o ungeti si pe aceasta cu crema si tot asa pana la a cincea foaie.Ungeti cu crema si partile laterale ale tortului si bagati in frigider pana pregatiti caramelul.
    Caramelizati cele 120 grame zahar punand treptat zaharul in craticioara nu tot odata.Pe masura ce se caramelizeaza adugati si restul de zahar si incercati sa nu amestecati decat spre final.Cand caramelul este gata il turnati imediat peste a sasea foaie niveland repede.Il lasati un minut maxim doua si il taiati cu un cutit uns cu unt, in parti egale(mie mi-au iesit 7 bucati).Ca sa se taie mai usor ungeti cutitul cu unt dupa fiecare felie taiata si apasati cutitul pe toata suprafata feliei odata. Asteptati cateva minute  sa se raceasca feliile de blat cu caramel si apoi scoateti tortul din frigider il imbracati pe laterale cu fulgi de ciocolata sau barot de alune(alune maruntite) si asezati feliile deasupra.Eu am pus cate o migdala pe care sa se sprijine intr-o parte foaia cu caramel pentru a avea un aspect mai frumos.Puteti sa inlocuiti migdalele cu alune sau bomboane.Il mai puneti aproximativ o ora in frigider si il puteti servi.
     Spor la gatit si Pofta buna!


mixam galbenusurile cu zaharul pudra

amestecam albusurile batute spuma cu galbenusurile mixate

incorporam si faina in ploaie

mixam untul cu zahar pudra
adaugam galbenusurile treptat
incorporam  cacaoa si esenta de rom
suprapunem cele doua foi de tort
taiem marginile
taiem foile in trei 
in final avem sase foi pentru tort
asamblam tortul


il imbracam in crema
punem fulgi de ciocolata pe laterale
facem caramelul sec
il turnam imediat pe cea de a sasea foaie
taiem in parti egale foaia



asezam portiile de blat cu caramel pe tort

VOILLA!
POFTA BUNA!






Retete similare:





Un comentariu: