joi, 28 aprilie 2016

Paine alba simpla






       Buna ziua,pentru iubitorii de paine m-am gandit sa prezint o reteta de paine care se preteaza la orice tip de mancare,merge chiar si feliata si prajita pentru sandwhich. Este o reteta simpla si nu necesita multa framantare. Gasiti reteta atat aici pe blog cat si pe youtube,inregistrata.
Reteta video:


Ingrediente:

  • 900g faina simpla(tip 650)
  • 500ml apa calduta
  • 125ml apa calduta
  • 3 lingurite sare
  • 10g zahar tos(aproximativ o lingurita)
  • un plic drojdie uscata(7g)
  • 50g unt
Mod de preparare:


      Daca aveti un mixer cu carlig pentru framantare puteti sa framantati aluatul pentru paine cu ajutorul lui,daca nu framantati manual.
      Intr-o cana puneti cei 125ml apa calduta care nu trebuie sa depaseasca 43 grade,adaugati zaharul si drojdia uscata,amestecati putin si lasati sa creasca aproximativ 10 minute.Dupa ce a crescut puneti in vasul mixerului sau intr-un castron mai mare maiaua crescuta,cei 500ml apa calduta si aproximativ jumatate din cantitatea de faina amestecata cu sarea in prealabil si dati drumul la mixer pe viteza mica sau amestecati cu o lingura de lemn.Incorporati treptat si restul de faina si framantati bine aproximativ 10 minute cu mana sau 5 minute cu mixerul.Daca este nevoie,adica vedeti ca aluatul este prea moale,mai adaugati putina faina.Spre final puneti untul care trebuie sa fie moale si mai framantati putin.Rasturnati aluatul pe masa unde ati pus putina faina,il omogenizati cu mana si il puneti intr-un castron mare care a fost uns cu unt ,acoperiti cu folie alimentara si lasati sa creasca aproximativ o ora. 
      Dupa ce a crescut il bateti odata cu palma ca sa iasa aerul din el,il rasturnati pe masa si impartiti aluatul in doua. Va ajutati cu faina daca vedeti ca aluatul este prea lipicios.El este un aluat mai moale si putin lipicios,asa trebuie sa fie,sa nu va speriati si sa credeti ca ati gresit cu ceva.Luati o jumatate de aluat il intindeti sub forma de dreptunghi si apoi il faceti sul si il asezati intr-o tava de cozonac unsa cu unt.Daca aveti tava de teflon nu este cazul sa o tapetati cu hartie de copt sau cu faina.La fel procedati si cu cealalta jumatate de aluat.Acoperiti apoi cele doua forme de cozonac cu folie alimentara pe care ati uns-o cu ulei in prealabil ca sa nu se lipeasca de aluat cand acesta creste. Lasati apoi inca aproximativ 45-60 minute sa creasca la temperatura camerei.                  Preîncalziti cuptorul la 200 grade si  dupa ce a crescut din nou aluatul,bagati cele doua tavi in cuptor pentru 15 minute la 200 grade apoi scadeti la 190 grade si mai lasati inca 45 minute. Cand este gata scoateti din cuptor ungeti cele doua paini cu unt si lasati in tavi zece minute si dupa  aceea scoateti painile si le puneti pe un gratar sa se raceasca acoperite cu un prosop de bucatarie. Este o paine foarte gustoasa si care se feliaza foarte frumos.Este pufoasa dar cu o coaja crocanta gustoasa.
     Pofta buna!



am framantat aluatul


asa arata dupa framantare


l-am pus in castron sa creasca aluatul


asa arata dupa o ora


formez un sul  si asez in tava de paine


am acoperit cu folie si las sa creasca din nou

acum bag in cuptor cele doua tavi



VOILA!

Pofta buna!

Va recomand de asemenea si:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu