duminică, 26 noiembrie 2023

Tort de ciocolata cu fructe de pădure și dulceața de afine



          De curând am postat pe Tik-Tok câteva imagini cu tortul preparat de ziua soțului meu și am primit foarte multe mesaje în care eram rugata sa prezint rețeta acestui tort, așa ca am preparat din nou acest tort și de data aceasta l-am filmat și l-am postat pe canalul meu YouTube:https://youtu.be/y2gyD0WDDV8?si=bFBjIlppW_9Khd_X și bineînțeles ca m-am gândit sa scriu și rețeta pe blogul meu. Am preparat acest tort la rugămintea soțului meu care și-a dorit un tort cu multa ciocolata și al cărui gust sa fie echilibrat printr-un adaos de fructe de pădure și dulceața lui preferata și anume dulceața de afine. Sper sa va placa și vouă rețeta și sa preparati acest minunat tort. Pentru realizarea lui avem nevoie de blat, crema și glazura după cum urmează:

INGREDIENTE BLAT:

  • 3 oua
  • 70g faina simpla sau pentru prăjituri
  • 100g unt nesărat cu 82%grăsime
  • 100g ciocolata neagră cu masa de cacao de minim 50%
  • 130g zahăr
  • 1 lingura de cacao
           Acest blat este un fel de brownie și se pune doar la baza tortului, nu se împarte în mai multe foi de blat.

          Prima data topim pe baie de aburi ciocolata rupta în bucăți împreună cu untul tăiat cubulețe. Puteți topi aceste ingrediente și în cuptorul cu microunde dacă doriți. Lăsam sa se tempereze compoziția de unt și ciocolata și între timp mixam ouăle împreună cu zaharul pana când se topește zaharul.

          Incorporam amestecul de ciocolata și unt care nu trebuie sa fie fierbinte și apoi adăugăm și faina amestecată cu cacao. Omogenizam compoziția de blat fără sa amestecam foarte mult și o turnam intr-o forma de tort cu pereți detasabili, unsa cu grăsime și tapetata la baza cu hârtie de copt. Forma de tort are diametrul de 26cm dar dacă doriți puteți folosi o forma cu diametrul mai mic, cu condiția ca pereții formei sa fie înalți deoarece tortul va fi cu atât mai înalt cu cât diametrul tavii va fi mai mic pentru cantitățile de ingrediente date de mine. Băgăm tava în cuptorul preîncălzit la 180-190 grade celsius adică o temperatura medie și coacem aproximativ 18 minute. Nu trebuie sa lăsăm foarte mult la copt deoarece blatul se va întări la rece prea mult având o compoziție de brownie. După ce s-a copt lăsăm blatul sa se răcească în forma și preparam crema

INGREDIENTE CREMA:

  • 400g ciocolata menaj
  • 100g ciocolata neagră cu masa de cacao de 70%
  • 600ml smantana lichida pentru frișcă neîndulcita
  • 80-100g zahăr pudra ( putem folosi frișcă îndulcită și atunci renunțăm la zaharul pudra)
           Prima data tăiem mărunt toată ciocolata. O maruntim foarte bine pentru a se putea topi ușor în frișcă lichida. 

         Mixam bine 400ml de smanatana lichida pana se formează frișcă. Atenție, smântână trebuie sa fie foarte rece pentru a o putea mixa.

          Punem intr-o crăticioară pe foc cei 200ml smântână rămași și încingem pana când smântână este foarte fierbinte dar nu clocoteste, apoi stingem focul și adăugăm toată ciocolata. Amestecam ușor pana când se topește toată ciocolata și compoziția devine omogena. Incorporam apoi imediat, adăugând treptat frișcă bătută și astfel se formează crema noastră pentru tort.

         În forma de tort în care am copt blatul punem de jur împrejur folie de acetat sau hârtie de copt pentru că astfel tortul va fi mai ușor de scos din forma și va avea marginile mult mai estetice. Este bine ca folia de acetat respectiv hârtia de copt sa fie mai înaltă decât pereți tavii în cazul în care tava are diametrul mai mic și tortul va fi mai înalt. La baza tortului și anume pe blat punem 4-5 linguri de dulceața de afine pe care le nivelam fără sa ducem dulceața chiar pana la marginea blatului, lăsând cam 2 degete între margine și dulceața. Aceasta dulceața de afine poate fi înlocuită cu dulceața de fructe de pădure, zmeura, capsuni sau caise. Puteți chiar sa renunțați la dulceața dacă nu aveți, tortul va fi oricum minunat, dar dulceața ii va da un plus de savoare.Turnam  apoi toată crema în forma și nivelam frumos apoi bagam tortul în frigider pentru aproximativ o ora pana când se întărește ușor la suprafață. Între timp preparam glazura

INGREDIENTE GLAZURA:

  • 400g fructe de pădure congelate sau proaspete
  • 100g zahăr
  • 30ml zeama de lămâie
  • 50ml apa rece
  • 5g gelatina granulată
            Eu am împărțit în doua fructele de pădure și anume am ales 200g de fructe mici și anume coacăze și afine și 200g restul de fructe și anume zmeura,capsuni,mure. Fructele mele au fost congelate și au avut și visine.

          Cele 200g de fructe de pădure mai mari le-am pus intr-o crăticioară pe foc, am adăugat zaharul și zeama de lămâie și am lăsat sa se fiarbă pana când s-au înmuiat bine fructele, apoi le-am blenduit, mai bine zis le-am pasat cu ajutorul unui mixer vertical de pasare. Am dat apoi totul printr-o sita ca sa elimin toate semințele. Separat am pus la înmuiat gelatina  în cei 50ml de apa rece(trebuie sa stea aproximativ 10minute). Putem pune gelatina în apa rece de la început ca sa aibă timp sa se înmoaie. Punem apoi vasul cu gelatina într-un bol cu apa fierbinte sau pe baie de aburi ca sa se topească complet gelatina. Adăugăm apoi aceasta gelatina în sosul de fructe și amestecam bine.

         Scoatem tortul din frigider, așezăm deasupra lui  celelalte 200g fructe de pădure mai mici (coacăze și afine). Dacă folosim fructe congelate nu trebuie sa le dezghețăm înainte. Turnam apoi ușor sosul de fructe pe toată suprafață cât sa acopere fructele și băgăm din nou tortul în frigider, de data asta pentru cel putin 3 ore.

          Pentru a savura acest tort și mai mult, va recomand sa îl scoateți din frigider cu aproximativ 15 minute înainte de servire, în felul acesta crema și blatul vor fi mai păstoase și deci mai savuroase.

         Ca sa îl tăiați mai ușor și sa îl portionati frumos băgați cuțitul în apa fierbinte înainte de a-l tăia.

        Aceasta a fost rețeta mea de tort de azi și sper ca o sa preparati acest tip de tort și ca o sa va placă.

        Va reamintesc, puteți viziona rețeta pe canalul meu YouTube:https://youtu.be/y2gyD0WDDV8?si=bFBjIlppW_9Khd_X și va invit sa răsfoiți și pagina mea de Facebook







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu