vineri, 12 iulie 2019

Salata de vinete cu trei arome diferite

   Azi va prezint cum prepar eu vara salata de vinete cu trei arome, astfel satisfacand gusturile intregii familii.Daca stim cum sa coacem si sa preparam vinetele,aceste legume sunt deosebit de gustoase.Puteti citi reteta pe site sau o puteti viziona pe canalul meu YouTube.





Ingrediente:

  • 4 vinete potrivit de mari(1,5kg)
  • 100ml ulei de masline(puteti folosi ulei de Floarea Soarelui daca nu va place gustul uleiului de masline)
  • 1-2 linguri de maioneza
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ceapa mai micuta
  • o jumatate de lamaie
  • sare dupa gust

Mod de preparare:


   Preîncalziti cuptorul la temeratura maxima si daca aveti grill la cuptor este ideal sa coaceti la acest program. Observatie: vinetele coapte pe tabla ,fie pe aragaz fie pe jar sunt mult mai gustoase datorita mirosului de fum din vinete dar daca veti folosi cuptorul la temperatura mare veti avea surpriza sa simtiti acest iz de fum si la vinetele facute asa nu doar pe tabla.Este mai practica folosirea cuptorului deoarece nu se mai face atata deranj la coacere si necesita mai putina munca putand sa coacem chiar si 3 kg odata,astfel economisind timp.
    Luati fiecare vanata in parte si o intepati cu ajutorul unei scobitori pe toate partile ,apoi asezati-le pe o tava de cuptor. Observatieeu folosesc doar ustensile de lemn pentru realizarea salatei de vinete, motiv pentru care nu le intep cu cutitul ci cu scobitoarea.


   Bagati tava in cuptorul fierbinte si lasati sa se coaca aproximativ 30 de minute avand grija ca sa le intoarceti de pe o parte pe alta din cand in cand.



  Dupa ce s-au copt si scoateti tava din cuptor ,cand inca sunt fierbinti le curatati de coaja fara sa le spalati pentru ca toata aroma lor s-ar pierde.



   Daca le curatati aproape imediat ,zeama din ele se va scurge mult mai usor si astfel nu vor mai fi amare ,in plus veti realiza o salata buna si fina,nu apoasa.Daca le curatati dupa ce s-au racit,nu se vor mai scurge atat de bine.


   Asezati-le pe un"fund" de lemn(tocator) pe care il puneti inclinat intr-o tava in asa fel incat zeama din vinete sa se scurga foarte usor(nu rupeti coditele vinetelor cand le curatati ca sa va fie mai usor sa le asezati pe tocator).Le lasati la scurs  30 de minute,maxim o ora.Daca le lasati mai mult, ele oxideaza si se inegresc avand un aspect mai putin placut.


   Dupa ce s-au scurs,rupeti cozile vinetelor si asezati-le pe un tocator curat.


   Stropiti-le cu putina zeama de lamaie,apoi tocati-le foarte bine (marunt) cu un satar de lemn.Observatie: zeama de lamaie se pune pentru a opri inegrirea vinetelor si pentru a da salatei un gust mai placut dar atentie nu puneti foarte multa pentru a nu fi acrisoara salata ci doar aromata cu lamaie.



   Puneti vinetele tocate marunt intr-un castron si amestecati bine cu o lingura de lemn in timp ce adaugati treptat uleiul.Puteti pune si mai mult ulei daca doriti dar riscati sa se taie salata sau sa fie putin mai gretoasa.



  Adaugati si sare dupa gust apoi impartiti salata de vinete in trei parti egale,punandu-le in castroane diferite.



   Intr-un castron adaugati cei doi catei de usturoi zdrobiti si amestecati bine.
  In al doilea castron incorporati maioneza.Observatie: daca va place puteti pune in salata de vinete cu maioneza si putin usuroi zdrobit sau ceapa tocata marunt.
   In al treilea castron adaugati ceapa tocata marunt si amestecati bine si aici.


  Astfel veti obtine trei tipuri de salata de vinete muncind o singura data si avand  trei arome diferite in salata dvs de vinete.Cu siguranta toata familia si prietenii de la masa vor fi multumiti deoarece  veti satisface gusturile tuturor.

    Sperand ca v-a placut reteta mea ,va doresc spor la gatit si Pofta Buna!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu