sâmbătă, 8 octombrie 2016

"Vulcan de ciocolata/Lava cake/Fondant au chocolat"

Reteta video:



   



 Buna ziua,dupa ce am vazut multe interpretari ale acestei retete de prajituri m-am gandit sa va prezint si modul in care o realizez eu.

Sincera sa fiu m-am inspirat dupa Martha Stuart si unul dintre juratii de la Master Chef Romania care au spus ca in aceasta prajitura nu se pune faina iar daca totusi punem trebuie sa fie foarte putina.

Si daca stam bine sa ne gandim, au dreptate pentru ca este o prajitura care nu se coace in intregime,interiorul ramanand aproape necopt si punand faina ,ar insemna sa mancam faina cruda ceea ce nu cred ca este nici prea sanatos si e mai putin gustos decat daca nu ar avea faina.

Va prezint acum varianta pe care am ales-o eu pentru realizarea acestei prajituri a carei dificultate consta doar in timpul si temperatura de coacere a ei.




Ingrediente:

  • 2 oua
  • 2 galbenusuri
  • 50g zahar tos
  • 120g ciocolata semidulce(poate sa fie ciocolata neagra cu o concentratie mai mica de cacao,maxim 50% sau ciocolata menaj)
  • 110g unt
  • 5g faina(o lingurita)

Mod de preparare:

     Preîncalziti cuptorul la 230 grade celsius daca este pe ventilatie iar daca este pe gaze sau incalzire inferioara si superioara cresteti temperatura cu 15 grade.
  Ungeti patru forme de ceramica de 120-150g cu unt si tapetati-le cu faina.Atentie dupa ce presarati faina in forme trebuie sa scuturati foarte bine formele pentru a nu ramane prea multa faina in interiorul lor si astfel prajitura nu va fi neaspectuoasa cand o scoateti din forma(nu se va vedea faina pe ea).
   Topiti pe baie de aburi(bain-marie) ciocolata taiata marunt si untul.Dupa ce s-au topit impreuna ,lasati aceasta compozitie sa se raceasca putin pentru ca nu trebuie sa fie fierbinte cand o amestecati cu ouale.

Separat mixati ouale si galbenusurile cu zaharul apoi adaugati faina si la final incorporati si compozitia de ciocolata si unt mixand la viteza mica pana cand amestecul devine omogen.

Turnati aceasta compozitie in cele patru forme pregatite si bagati in cuptorul preîncalzit pentru aproximativ 7-8 minute.
  Dupa ce au trecut cele 7-8 minute,o scoateti din cuptor,puneti o farfurie deasupra formei si rasturnati prajitura.(urmariti reteta video pe canalul meu youtube pentru a vedea exact modul de preparare si servire)



Observatie:


 Daca o lasati mai mult timp in cuptor prajitura va fi buna dar nu va mai curge,nu va avea aspect de vulcan de ciocolata iar daca o lasati prea putin,in momentul in care veti incerca sa o rasturnati pe farfurie se va sfarama ,fiind prea lichida si nemaiavand un aspect placut.

In cazul in care nu este facuta deajuns puteti sa bagati din nou in cuptor celelalte trei forme  pentru inca 1-2 minute.Trebuie sa va orientati in functie de modul de coacere al cuptorului dvs si nu trebuie sa fiti dezamagiti daca nu v-a iesit de prima data.

Cu siguranta data urmatoare o sa stiti cat trebuie sa stea in cuptor pentru ca asa cum am mai spus si la inceput secretul reusitei acestei prajituri sta in timpul ei de coacere si temperarura de coacere.

Aceasta minunata prajitura se poate servi cu inghetata,frisca,capsuni sau zmeura in functie de gustul fiecaruia.
   

Acestea fiind spuse eu va urez spor la gatit si 
Pofta buna!!!



topim ciocolata si untul pe baie de aburi

s-au topit si lasam putin sa se raceasca

mixam ouale si galbenusurile cu zahar

adaugam cele 5 grame de faina

incorporam si ciocolata si untul topite

punem in forme

bagam in cuptorul preîncalzit si coacem

dupa ce s-a copt rasturnam prajiturile pe farfurie

cu grija sa nu va frigeti fiindca este fierbinte forma

VOILLA!

mie imi place cu capsuni




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu