vineri, 29 iulie 2016

Reteta "Gem de caise"

       Buna ziua,asa cum am promis cand am prezentat reteta de tort Tiramisu,va voi arata cum fac eu gemul de caise,care ste unul din gemurile preferate ale familiei mele.



 

Ingrediente:

  • 3kg caise mai coapte(folositi caise mari si sanatoase daca vreti sa iasa un gem de buna calitate cu gust deosebit si culoare deschisa)
  • 1kg zahar tos
Mod de preparare:


      Spalati caisele si lasati-le sa se scurga bine de apa.Desfaceti-le pe jumatate si scoateti samburii iar dupa aceea taiati jumatatile in 2-3 bucati,in functie de marimea caisei.Puneti-le in cratita pentru gem in straturi cu zahar,adica puneti un strat de caise apoi unul de zahar,ultimul strat fiind de zahar.

   Acoperiti cratita cu un capac si lasati 4-5 ore la temperatura camerei sau puteti sa lasati peste noapte in frigider. Dupa aceea puneti cratita cu fructe si zahar pe aragaz la foc mare iar cand incepe sa fiarba luati cu ajutorul unei spumiere toata spuma care se formeaza deasupra.

   Puneti apa rece intr-un pahar,umeziti o pensula in aceasta apa si stergeti din cand in cand peretii cratitei.Trebuie sa stati langa cratita si sa aveti grija sa luati spuma de cate ori este nevoie si sa stergeti peretii cratitei cu pensula umezita in apa de fiecare data cand amestecati gemul.

Atentie!!! Trebuie sa amestecati pe masura ce se ingroasa din ce in ce mai des si sa micsorati focul pentru ca gemul sa nu se lipeasca,eventual puneti o tabla sau gratar pe ochiul de aragaz si apoi cratita cu fructele pregatite pentru gem. Fierbeti gemul aproximativ 2 ore pana se ingroasa indeajuns.

  Intre timp incalziti cuptorul la 120-140 grade celsius si puneti apoi pentru aproximativ o jumatate de ora borcanele in cuptor pentru a le steriliza inainte de a pune gemul in ele. Cand gemul de caise este gata opriti focul si puneti-l in borcane imediat ,apoi daca doriti puteti sa bagati din nou borcanele in cuptor ,de data asta umplute cu gem, pentru aproximativ o jumatate de ora,dupa care opriti cuptorul si intredeschideti usa acestuia lasand borcanele cu gem in cuptor pana a doua zi cand le puneti capacul,le etichetati daca doriti si le asezati in camara dvs.
     Observatie: daca dupa un timp,un borcan cu gem prinde floare(mucegai) deasupra,nu este nici o problema(asta inseamna ca nu l-ati fiert cat trebuie sau ca nu au fost sterilizate borcanele).Luati cu ajutorul unei linguri mucegaiul de deasupra si stergeti marginea borcanului cu un servetel curat.

  Dupa aceea puteti sa consumati gemul de caise fara nici o problema.Au fost ani in care mi s-a intamplat sa patesc uneori lucrul asta si eu asa am facut.Doar in cazul in care gemul se acreste,il aruncati imediat si nu il consumati.

   As fi putut sa folosesc conservanti pentru gemuri,acum se gasesc pe piata dar am dorit sa fac un gem cat mai natural pentru copiii mei.

  Dar daca urmati pasii corect gemul dvs se va pastra foarte bine in camara timp de cel putin un an de zile.Eu am gemuri pe care le-am facut in urma cu doi ani si sunt foarte bune si acum.Puteti sa vedeti imaginile de mai jos sau sa vizionati reteta pe canalul meu youtube.

taiem caisele spalate si curatate de samburi

punem zahar in starturi alternative cu caisele taiate

lasam cel putin patru ore ca sa se inmoaie caisele si sa isi lase zeama

punem  la foc pe aragaz

cand icepe sa fiarba luam spuma care se formeaza

stergem peretii vasului cu o pensula inmuiata in apa rece

cand este gata punem imediat in borcane sterilizate

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu