marți, 7 iunie 2016

Tort diplomat cu capsuni

         
      Buna ziua,pentru ca inca mai gasim capsuni proaspete la piata, azi va prezint o reteta de tort diplomat cu capsuni in varianta mea. Este un tort racoros,placut,aspectuos si nu cred ca este prea greu de facut.

Ingrediente:
Pentru blat:

  • un ou
  • 35g zahar tos
  • 35g faina
  • 1 lingura ulei
  • 1 1/2 linguri apa rece
Pentru crema:

  • 2 oua
  • 200g  zahar tos
  • 200ml lapte
  • 500ml frisca batuta neîndulcita(daca folositi frisca indulcita puneti doar 100g zahar)
  • esenta de vanilie sau baton de vanilie dupa gust
  • 9 foi gelatina(15g), puteti folosi si gelatina granule la plic,in acest caz veti pune un plic si jumatate
Daca doriti ca sa ajunga crema  pana la nivelul de sus al piscoturilor(vezi videoclipul pe youtube),cantitatile pentru crema vor fi :

  • 3 oua
  • 300g zahar tos
  • 300ml lapte
  • 750ml frisca batuta neîndulcita(daca folositi frisca indulcita veti pune doar 150g zahar tos)
  • esenta vanilie sau baton de vanilie dupa gust
  • 12 foi gelatina(20g) sau 2 plicuri gelatina granule
Pentru asamblarea tortului mai avem nevoie de:

  • 250g piscoturi
  • 300-400ml frisca batuta indulcita(optional)
  • 350-450g capsuni proaspete
  • aproximativ 200ml sirop de capsuni diluat

Mod de preparare:
       Pregatirea blatului:
    Preîncalziti cuptorul la 180 grade celsius(temp.potrivita),ungeti cu unt si tapetati ca hartie de copt baza unei tavi rotunde cu diametrul de 22cm.
    Intr-un castron mixati oul cu zahar pana se topeste zaharul apoi adaugati treptat mai intai uleiul si apoi apa rece mixand in continuare. La final adaugati treptat faina in ploaie(cernuta)amestecand usor pana se incorporeza toata.
   Turnati compozitia pentru blat in tava pregatita si bagati in cuptorul preîncalzit pentru aproximativ 15minute.
      Pregatirea cremei:
   Amestecati bine ouale cu zaharul,adaugati si laptele treptat pana se incorporeaza complet si puneti compozitia intr-o craticioara pe foc mic amestecand mereu pana cand incepe sa fiarba pe margini usor,se ingroasa putin crema si cand bagam lingura in crema aceasta glaseaza usor.Atentie nu lasati crema sa fiarba prea mult pentru ca riscati sa se coaguleze ouale si compozitia se va "brânzi".Daca folositi semintele de la un baton de vanilie in loc de esenta de vanilie le veti pune si pe acestea la fiert de la inceput.Lasati apoi crema cateva minute sa se raceasca(5-10minute),timp in care pregatiti gelatina dupa cum urmeaza: puneti cele 9 foi de gelatina intr-o craticioara cu apa rece si le lasati 5 minute dupa care le stoarceti de apa si le puneti in crema amestecand pana se dizolva complet. Compozitia rezultata o amestecati cu frisca batuta doar cand este aproape rece,atunci puneti si esenta de vanilie in cazul in care nu ati folosit baton de vanilie(sa fie calduta,aproape de temperatura camerei).Inainte de a amesteca crema fiarta cu frisca batuta, trebuie sa aveti deja pregatita tava cu piscoturi si anume:tapetati cu hartie de copt baza unei tavi  rotunde cu pereti detasabili si cu diametrul de 22cm(puteti sa tapetati si peretii cu hartie de copt ca sa fiti siguri ca nu se lipesc piscoturile de margini dar nu este obligatoriu).Puneti la baza blatul care intre timp s-a racit iar de jur imprejur asezati piscoturile in picioare unul langa altul dupa ce le-ati trecut prin sirop de capsuni(bagati cate un piscot in sirop si il scoateti imediat,nu il lasati pentru ca se inmoaie prea mult si nu mai iese cum trebuie tortul).Cand tava a fost pregatita,amestecati dupa cum v-am spus si crema fiarta cu frisca turnand crema peste frisca si amestecand repede ca sa nu se formeze cocoloase.Capsunile spalate si scurse foarte bine de apa(tamponati-le usor cu un prosop de hartie)le taiati in sferturi daca sunt mai mari sau in jumatati daca sunt mai mici.Asamblati tortul dupa cum urmeaza:puneti primul strat crema apoi capsuni,iar crema ,iar capsuni,im final rezultand patru starturi de crema si trei de capsuni,practic incepeti si terminati cu crema.Nivelati frumos la suprafata si bagati in frigider cel putin 5 ore. Cand s-a racit bine,scoateti tortul din frigider,il scoateti din tava, il asezati pe un platou si il ornati. In cazul in care doriti sa aveti doar crema sarlota folositi cantitatile de ingrediente pentru crema  mai mari pe care vi le-am spus mai sus si ornati doar cu capsuni. In cazul in care doriti sa puneti si frisca(mie asa imi place) puneti crema facuta din cantitatile mai mici de ingrediente ca sa ramana spatiu si pentru frisca apoi decorati cu capsuni sau dupa cum va place. Vedeti imaginile de mai jos sau urmariti reteta video.Acestea fiind spuse eu va doresc spor la gatit si Pofta Buna!!!
mixam oul cu zahar,ulei,apa si la final adaugam faina
turnam in tava si coacem blatul
amestecam ouale cu zahar si lapte
crema fiarta pe foc mic
glaseaza pe lingura cand este gata
inmuiem gelatina in apa rece
stoarcem de apa gelatina si o punem in crema
punem blatul la baza tortului
inmuiem piscoturile in sirop si le asezam pe margine
asa arata cu piscoturile puse
amestecam crema cu frisca batuta
punem un strat de crema 
apoi un start de capsuni
iar un strat de crema
am terminat de pus crema si capsunile si il bagam la rece
s-a racit,scoatem din tava
ornam cu frisca si apoi cu capsuni si piscoturi
VOILLA!
Pofta buna!






















2 comentarii:

  1. Va rog mult sa ma ajutati!Pentru o forma de 26 de cm ar trebui sa fac reteta dubla sau o data si jumatate ar fi suficient?Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca nu am capsuni, cu ce alte fructe ar mai merge ?

    RăspundețiȘtergere