luni, 28 martie 2016

"Tort trio ciocolata / Mousse trois chocolats"

         Buna ziua,asa cum am promis va prezint o noua reteta inspirata din emisiunea Bake Off Romania.De data asta la proba tehnica din episodul 4 s-a dat tortul mousse trio ciocolata. 
          Mousse chocolat inseamna spuma de ciocolata.Eu o sa va prezint reteta mea.In mod normal  intr-un mousse se pun galbenusuri de ou.Eu am vrut sa creez o reteta mai usoara,adica sa se poata face mai usor si sa fie mai putin satioasa.


https://youtu.be/5E4LZ59CEA8
          
      Cand o sa pregatiti acest tort dupa reteta mea o sa vedeti ca veti manca cu placere fara sa va simtiti ingreunati la stomac adica,este o prajitura mai usoara pentru stomacul nostru si extraordinar de gustoasa.Veti fi surprinsi sa constatati ca ati realizat o prajitura exact ca la cofetarie dar cu un gust chiar mai bun.
         Este o placere a papilelor gustative acest tort.Este un deliciu.Sa nu va speriati,desi sunt mai multi pasi de urmat ,nu este greu de facut si daca veti fi atenti la detalii,la sfaturile mele, o sa va iasa perfect.Puteti urmari reteta aceasta si pe canalul meu youtube.Pentru a fi la curent cu viitoarele mele postari abonati-va pe canalul youtube (trebuie sa va faceti un cont gmail) este gratis,sau puteti sa va inscrieti si pe blogul meu www.cristinecuisine.blogspot.ro




Ingrediente:

Pentru blat:
  • 50g ciocolata neagra
  • 50g unt(82% grasime)
  • 1/2 lingura cacao
  • 1 ou
  • 35g faina
  • 65g zahar
  • o priza de sare
Pentru crema (mousse) ciocolata neagra:
  • 60g ciocolata neagra
  • 90g frisca batuta(mai moale)
  • 10g zahar brun(poate sa fie zahar tos alb normal)
  • 2 foi de gelatina
  • 30ml cognac
  • 35g lapte
Observatie:acolo unde spun grame la lichide inseamna ca le-am cantarit iar unde spun ml inseamna ca am masurat cu cana gradata.

Pentru crema(mousse) ciocolata cu lapte:
  • 70g ciocolata cu lapte
  • 90g frisca batuta(mai moale)
  • 35g lapte
  • 30ml lapte
  • 2 foi gelatina
Pentru crema(mousse) ciocolata alba:
  • 90g ciocolata alba
  • 80g frisca batuta(mai moale)
  • 35g lapte
  • 30ml lapte
  • 2 foi gelatina
  • es.vanilie 
Mod de preparare:
        

       Pregatirea blatului:
       
       Preîncalziti  cuptorul la 180 grade (temperatura medie) si tapetati cu hartie de copt baza unei tavi rotunde cu diametrul de 16-17cm (daca doriti un tort mai mare dublati cantitatile si pregatiti o tava cu diametrul de aproximativ 22cm).
      Topiti pe baie de aburi ciocolata neagra impreuna cu untul si apoi lasati sa se raceasca putin.Mixati oul cu sarea si cu zaharul pana cand se topeste zaharul(isi dubleaza volumul) si apoi adaugati treptat ciocolata topita cu unt mixand in continuare.Dupa aceea adaugati faina amestecata cu cacao amestecand pana devine o compozitie omogena.Turnati aceasta compozitie in tava si coaceti in cuptorul preîncalzit aproximativ 20 minute.Verificati cu o scobitoare(bagati in blat si daca iese curata este copt). Lasati blatul sa se raceasca in tava.

        Pregatirea cremei de ciocolata neagra:
      Topiti ciocolata neagra pe baie de aburi.Dizolvati zaharul brun in cele 35 grame de lapte si incingeti laptele.Adugati laptele fierbinte peste ciocolata topita si amestecati pana se omogenizeaza compozitia.Lasati deoparte sa se raceasca putin,timp in care pregatiti smantana pentru frisca.Mixati cele 260 grame de smantana lichida pentru frisca dar nu foarte mult,frisca trebuie sa fie putin mai moale,nu foarte tare si impartiti compozitia in trei adica 90g,90g si 80g pentru toate cele trei tipuri de crema (mousse).
      In momentul in care vedeti ca ciocolata amestecata cu lapte nu mai este fierbinte ,pregatiti gelatina.Puneti 2 foi gelatina in apa rece,le lasati 5 minute sa se inmoaie ,apoi le stoarceti de apa, le puneti impreuna cu cognacul pe baie de aburi pana se dizolva gelatina si o turnati peste ciocolata neagra amestecand pana la omogenizare dupa care adaugati treptat 90g frisca batuta amestecand bine ca se se incorporeze.Tapetati cu hartie de copt la baza si pe pereti o tava rotunda cu pereti detasabili si diametrul de 16-17cm si inaltimea de aproximativ de 8cm.
     Trebuie sa fiti atenti si sa asezati hartia de copt cat mai drept pe pereti,fara cute ca sa iasa marginea tortului frumos fara denivelari.(Ungeti cu unt tava si apoi puneti hartia de copt si se va aseza foarte usor).Dupa ce ati pregatit tava luati usor blatul si ii taiati suprafata(pe orizontala),ca sa fie drept si ca sa aiba o aderenta mai buna cu crema.Il asezati usor in tava apoi puneti primul strat de crema pregatit adica mousse de ciocolata neagra si bagati in frigider pentru cel putin 15 minute.Cel mai bine e sa stea o jumatate de ora. In acest timp preparati cealalta crema.


       Pregatirea cremei de ciocolata cu lapte:
     
       Topiti ciocolata cu lapte pe baie de aburi.Incingeti cele 35g lapte si le adaugati treptat peste ciocolata topita amestecand pana la omogenizare si apoi lasati sa se raceasca putin.Cand s-a temperat,pregatiti gelatina.Puneti 2 foi gelatina in apa rece si lasati sa se inmoaie 5 minute apoi le stoarceti de apa si le puneti impreuna cu cei 30 ml lapte pe baie de aburi pana se topeste gelatina.In momentul in care s-a dizolvat in lapte o adaugati peste ciocolata cu lapte si amestecati sa se omogenizeze compozitia,apoi incorporati  treptat 90g frisca batuta si amestecati. Scoateti tava care a stat in frigider cu primul strat de crema si turnati crema de ciocolata cu lapte,nivelati si bagati din nou in frigider pentru o jumatate de ora,timp in care faceti si cealalta spuma de ciocolata.
        Pregatirea cremei de ciocolata alba:
      
       Topiti ciocolata alba pe baie de aburi (atentie cum se inmoaie opriti focul pentru ca ciocolata alba este foarte sensibila si o ardeti)Incingeti cele 35g lapte si incorporati treptat in ciocolata alba topita ,amestecand foarte bine ca sa dispara eventualele bucatele de ciocolata care se mai intaresc in momentul in care adugati laptele fierbinte.Lasati sa se raceasca putin si cand este calduta pregatiti gelatina.Puneti 2 foi gelatina in apa rece sa se inmoaie apoi o stoarceti de apa si o puneti impreuna cu cei 30 ml lapte pe baie de aburi sa se dizolve.
     Cand gelatina s-a topit o turnati peste ciocolata alba (care trebuie sa fie calduta nu fierbinte)  si amestecati ca sa se incorporeze apoi adugati treptat 80g frisca batuta si omogenizati compozitia amestecand bine La final puneti si putina esenta de vanilie.
     Scoateti tava din frigider si adaugati crema alba,niveland usor si bagati la frigider din nou pentru aproximativ 4 ore.Puteti sa lasati tortul peste noapte in frigider si sa il scoateti a doua zi.
     Cand este gata desfaceti usor peretii detasabili,trageti hartia de copt de pe tort si deasupra puteti sa ornati cum doriti.Eu cu ajutorul unui sablon am facut o floare din cacao.Puteți pune ornamente din ciocolata de exemplu.
     Sa stiti ca desi sunt mai multi pasi de urmat ,nu este un tort greu de realizat daca urmati pasii corect.Daca aveti nelamuriri sau doriti si alte explicatii imi puteti scrie la comentarii,aici pe blog,pe canalul youtube sau pe pagina de facebook.Va invit sa va inscrieti pe blog,sa va abonati pe youtube,la canalul meu(este gratuit ,trebuie doar sa aveti o adresa gmail,care se face foarte usor) si sa apreciati pagina mea de facebook.
     Observatii: Sa nu va speriati daca nu sunt chiar exacte cantitatile atunci cand pregatiti tortul,trebuie sa nu fie o diferenta mare dar de exemplu daca ati pus 40 g lapte in loc de 35g nu se strica tortul,stati linistiti,cel mult crema iese putin mai moale.Puteti folosi si gelatina granule pe care o impartiti in trei si o inmuiati initial in cate o lingura de apa inainte de a o amesteca cu lapte sau cognac.Daca doriti un tort mai dulce puteti sa puneti cate 10 g de zahar la fiecare crema iar la cea neagra in loc de 10 cat aveti in reteta puneti 20g.Puteti sa folositi si frisca vegetala dar atentie ca aceasta este deja indulcita si tortul va iesi mai dulce.
     Acestea fiind spuse ,eu va urez spor la treaba si Pofta buna!



topim ciocolata pentru blat
amestecam ciocolata topita cu oul mixat cu zahar

incorporam si cu faina si cacao
punem tava cu compozitia de blat in cuptor
topim ciocolata neagra pentru mousse

adaugam laptele fierbinte amestecat cu zahar brun

mixam cele 260g smantana lichida pentru frisca

inmuiem 2 foi gelatina in apa rece

dizolvam gelatina in cognac pe baie aburi

adugam gelatina cu cognac peste ciocolata neagra topita

adaugam si 90 g frisca batuta

asa arata crema de ciocolata neagra(mousse)

taiem blatul la suprafata si il asezam in tava

turnam crema de cicolata neagra si bagam la frigider

topim ciocolata cu lapte si adaugam 35g lapte fierbinte

inmuiem 2 foi gelatina in apa rece

dizolvam gelatina in lapte pe baie de aburi

turnam gelatina dizolvata peste amestecul de cicolata cu lapte

incorporam 90g frisca batuta

turnam crema(mousse) de ciocolata cu lapte in tava 

adaugam treptat 35g lapte fierbinte peste ciocolata alba topita

inmuiem 2 foi gelatina in apa rece

dizolvam gelatina in 30ml lapte pe baie de aburi

turnam gelatina topita peste amestecul de ciocolata alba cu lapte

incorporam 80g frisca batuta in amestecul de ciocolata alba

turnam crema(mousse) de ciocolata alba in tava

desprindem peretii detasabili dupa ce a stat in frigider 4 ore

scoatem usor hartia de copt de pe margini










YUMMY!!!










Va recomand de asemenea Tortul Alexia ( reteta Proprie ) sau Tortul Mozaic (Sah)



















18 comentarii:

  1. Blatul nu mi-a iesit desi explicatiile tale sunt clare si am urmat pasii intocmai .Doar cuptorul difera ,al meu fiind pe gaz.Mi-a iesit cleios,plin de grasime si subtire ca o foaie ,adica nici vorba sa mai si tai din el.Forma mea are 23 cm ,alta mai mica nu aveam.Cand l-am pus in forma era foarte frumos ,pufos ,ca o crema.Asa ca am facut blatul clasic ,cu albusuri batute spuma ,etc.Sper sa mearga si asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cantitatile de mai sus sunt pentru o tava cu diametrul de maxim 17cm. Pentru o tava de 23cm trebuia sa dublezi cantitatile ingredientelor. Iar faptul ca a iesit mai cleios este pentru ca nu a fost lasat cat trebuie in cuptor.Fiind un cuptor pe gaz coace diferit si probabil ca nu era copt. Nu este obligatoriu sa il tai la suprafata decat daca blatul nu este drept si atunci tai doar foarte putin,atat cat sa fie drept. Imi pare sincer rau ca nu ti-a iesit,pentru ca este un blat foarte gustos,are consisitenta si gustul unei prajituri negresa.Poti folosi si tipul de blat pe care l-ai facut dupa aceea,nu este nici o problema.

      Ștergere
  2. Multumesc Cristine .Eu cred ca l-am lasat prea mult in cuptor pentru ca era un pic ars pe margine.Deasupra se alesesera niste coji casante iar la gust era ceva foarte uleios si cleios .Mi-am inchipuit ca ar trebui sa fie ca negresa de aceea am fost foarte incantata sa-l fac .Ghinionul meu ca nu a iesit ,il voi mai incerca alta data .La cuptorul electric ce setezi ?Cu ventilatie ,fara...Am un cuptor electric (luat recent) ,la care imi coc painile mele cu maia salbatica ,dar nu din cel incorporat ca al tau ,il iau cu mine pe unde am nevoie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca a iesit ars pe margine si cleios in interior ,se poate sa nu fi ales temperatura potrivita,l-a ars pe margine dsr nu l-a copt in interior,sa incerci o temperatura mai mica data viitoare la cuptorul pe gaz. Eu la cuptorul electric folosesc programul cu incalzire superioara si inferioara la acest blat.

      Ștergere
    2. Daca a iesit ars pe margine si cleios in interior ,se poate sa nu fi ales temperatura potrivita,l-a ars pe margine dsr nu l-a copt in interior,sa incerci o temperatura mai mica data viitoare la cuptorul pe gaz. Eu la cuptorul electric folosesc programul cu incalzire superioara si inferioara la acest blat.

      Ștergere
  3. Nu inteleg de ca ai bagat doua unitati de masura la lapte .Parerea mea ,daca-mi permiti,este ca pare derutant si uneori lipsa de timp nu-ti permite sa te documentezi si de conversie ,densitatea laptelui si alte minunatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa pui intreaga cantitate de lapte de la inceput si sa pui gelatina inmuiata in apa rece direct in compozitie dar in cazul acesta compozitia trebuie sa fie mai fierbinte,ca sa fi sigura ca se topeste si de incorporeaza bine. Eu am facut asa pentru ca cei care urmaresc reteta sa nu greseasca atunci cand pun gelatina si sa nu aiba surpriza neplacuta sa nu li se incorporeze bine.

      Ștergere
  4. Am inteles procedeul dar nu inteleg de ce ai masurat laptele in g si ml .La blat ,avand in vedere ca trebuie sa iasa ca o negresa ,nu se pune praf de copt?Multumesc Cristine si ma scuzi pentru atatea intrebari dar chiar mi-a placut bucataria ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa ma intrebi tot ce nu intelegi,eu iti raspund cu mare drag. In grame este o cantitate putin mai mare decat in ml(ma refer la lichide) asta este diferenta,Iar la negresa sa sti ca in retetele originale nu se pune praf de copt.Adevarata negresa are la suprafata o coaja subtire iar interiorul este putin cleios. negresele cu praf de copt sunt practic un fel de chec cu ciocolata sau cacao. De fapt pana la urma este si o chestie de gust,motiv pentru care s-au inventat atatea retete.

      Ștergere
  5. buna cristine, dupa multe cautari de trio mousse , m-am oprit la reteta ta care este superr !! dilema este alta, am de realizat monoportii trio mousse 150 la numar de aprox 100 gr, si nu stiu cam cata compozitie sa fac ptr fiecare ciocolata...reteta ta este ff utila insa nu stiu cat a cantarit tortuletul vostru sa imi pot face o idee, daca ma poti ajuta cu aceesi reteta dar per cantitate mai mare mi-ai fi de mare ajutor.
    ma numesc cami si nu sunt anomin insa nu stit cum sa public ..

    RăspundețiȘtergere
  6. Am facut acest tort dupa reteta dumneavoastra.A iesit super,am inmultit totul cu 3,l-am facut intr-o forma de 26 cm.Foarte bine explicat,nimeni nu ma credea ca este un tort facut in casa.Multumesc mult de tot.Madalina

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună te rog frumos Pt un tort dreptunghi cât o foie de A4 reteta o triplez??? Va mulțumesc !

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună ziua. Sunt foarte derutata în legătură cu gramajul ciocolatei mai ales și a untului. Cantitatea ciocolatei pe care o folosiți nu coincide cu gramajul ciocolatei mele cumparate care scrie pe ambalaj. Se vede diferența la ochii. Adică 90g de ciocolata alba de la dvs pare sa fie 250g ciocolata din ambalajul ciocolatei cumpărate de mine. Cred ca tortul o sa fie un eșec total. :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Doamna Cristine , am gelatina sub forma de granule, in plic de 10 g. Pt.tortul dv. , pt.masutile deja indicate cata gelatina trebuie sa folosesc pt.fiecare crema de ciocolata. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna,îmi spuneti cata gelatina se pune dacă nu am foi? Pentru că eu am plic. mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. Bună ziua Pentru o tava cu format A4 triplez cantitatea? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Pot folosi ulei în loc de unt??

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca dublez cantitatile ,se dubleaza si foile de gelatina,sau nu este necesar?

    RăspundețiȘtergere