luni, 14 martie 2016

"Tarta cu crema de lamaie si bezea" - Merengue lemon tart-Cristinecuisine

     

     Buna ziua,dupa cum am promis va prezint o reteta ceruta la  testul din  episodul 2 al  emisiunii  Bake Off Romania.Este vorba de tarta cu crema de lamaie si bezea.O sa va prezint o varianta care cu siguranta va va incanta papilele gustative.
     Aluatul fraged dulce este nemaipomenit,crema este fina,de o savoare greu de descris in cuvinte iar bezeaua facuta in stil italian adica cu sirop fiert si flambata la final va fi combinatia pentru un deliciu suprem.Incercati sa o faceti si nu veti regreta.



https://youtu.be/IQtknSRxeyI






Ingrediente:

 Pentru aluatul de tarta avem nevoie de:

  • 315g faina
  • 225g unt(82% grasime) rece taiat cubulete
  • 3linguri zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 galbenusuri
  • 60ml apa foarte rece

 
Pentru crema avem nevoie de:

  • 5 galbenusuri
  • 2 oua
  • 5 linguri amidon de porumb
  • 185g zahar pudra
  • 125-150ml zeama de lamaie
  • 200ml apa 
  • 150g unt(82%grasime) rece taiat cubulete
  • coaja rasa de la doua lamai
Pentru bezea avem nevoie de:

  • 275g zahar tos
  • 85g apa
  • 4 albusuri(140g)
Mod de preparare:

          Se baga in robot sau se amesteca cu mana faina cu untul,sarea si zaharul(untul sa fie foarte rece taiat cubulete).Daca bagati in robot dati pe viteza maxima (cu dispozitivul cu lame de cutit) cateva secunde nu foarte mult pana cand compozitia arata ca un nisip cu granule mai mari.


           Daca nu aveti robot faramitati untul in faina ajutandu-va de buricul degetelor.Dupa ce s-a amestecat untul cu faina,sarea zi zaharul,amestecati galbenusurile cu apa rece si adugati in compozitie formand astfel un aluat tare pe care nu il framantati mult decat atat cat sa se omogenizeze(cam 30 secunde).
        
           Daca este nevoie mai puneti putina faina dand aluatului o forma de minge pe care apoi il impachetati in folie alimentara si il puneti la frigider pentru cel putin 30 minute  sau in congelator pentru 15-20 minute.
Dupa aceea il scoateti si intindeti o foaie rotunda de aproximativ 32cm(apasati usor cu facalețul si intindeti usor fara sa va grabiti ca sa nu rupeti aluatul.
             
            Presarati putina faina inainte ca sa nu se lipeasca).Urmariti videoclipul meu ca sa vedeti cum am facut eu pentru a fi mai usor.Foaia de aluat rezultata o asezati intr-o tava de tarta cu diametrul de 26cm acoperind atat baza cat si peretii formei si apoi taiati usor marginile pentru a avea un aspect frumos.
            Intepati aluatul la baza cu furculita si băgati din nou in frigider pentru 30 minute.
           Il scoateti, apoi puneti deasupra lui o foaie de copt si puneti peste hartie boabe de fasole ,ca sa acopere foaia si sa nu creasca aluatul in cuptor.Bagati in cuptorul incins la 180 de grade pentru 20 minute,scoateti apoi hartia cu boabele de fasole si mai bagati in cuptor pentru inca 10-15minute pana cand observati ca are o culoare de aluat copt(aramie).Aceasta va fi coaja(crusta)de tarta.
            Cand este gata scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca in tava.
            
          Intre timp pana treceti prin toate operatiile de pregatire a crustei de tarta puteti sa faceti crema dupa cum urmeaza:amestecati intr-un castron galbenusurile si ouale cu zaharul pudra,amidonul,zeama de lamaie (in care puteti sa puntei si zeama de la o limette,pentru mai multa savoare) ,apa si coaja rasa de la 2 lamai (si de la o limette daca doriti) in ordinea in care le-am scris si puneti castronul pe baie de aburi amestecand continuu pana se ingroasa crema si prinde luciu.Dati apoi crema printr-o sita ca sa eliminati  eventualele cocoloase formate (poate sa aiba sau nu dar este bine sa treceti prin sita crema) si incorporati untul rece(150g)taiat cubulete amestecand pana se topeste si crema este fina si lucioasa.
         
           Puneti crema imediat ce ati facut-o in coaja de tarta(coaja de tarta trebuie sa fie rece nu calda),nivelati si bagati la frigider sa se raceasca.Dupa ce s-a racit faceti bezeaua.Pentru aceasta puneti intr-o craticioara apa si zaharul la fiert.Cand incepe sa fiarba incepeti sa mixati separat albusurile.Cand siropul a ajuns la temperatura de 117 grade(daca nu aveti termometru,luati sirop pe un varf de cutit si daca se intareste siropul repede atunci este gata) opriti focul,lasati siropul sa se odihneasca cateva secunde si apoi adaugati peste albusurile batute spuma,mixand in continuare.Atentie adugati turnand in fir subtire,putin cate putin ca sa nu coagulati albusurile sau sa va stropiti si sa va ardeti.
            
            Dupa ce ati pus siropul peste albusuri mai mixati aproximativ 5 minute.(bezeaua ar trebui sa aiba aproximativ 50 grade cand este gata. Scoateti tarta din frigider,puneti bezeaua intr-un pos si ornati dupa cum doriti.Puteti sa puneti bezeaua si cu o lingura si sa asezati cum vreti pe tarta.La final daca doriti si aveti un arzator de bucatarie,flambati bezeaua.
In cazul in care doriti puteti sa faceti o bezea simpla,adica sa mixati albusurile cu zaharul fara sa mai faceti sirop dar va sfatuiesc sa puneti cateva picaturi de lamaie cand mixati ca sa fie mai stabila bezeaua.Este o tarta extraordinar de fina cu un gust elegant as spune eu.Sper sa incercati aceasta reteta,nu o sa regretati.Acestea fiind spuse va urez spor la treaba si Pofta buna!!!
   
Observatie:Din marginile de aluat pe care le-am taiat pentru finisare am facut inca o coaja de tarta intr-o forma mica si astfel nu s-a pierdut nimic.





amestecam untul cu faina,sarea si zaharul
asa arata dupa amestecare

aluatul este gata si se pune la frigider

foaia este intinsa

se aseaza foaia in tava

asa arata finisata cu marginile taiate

crema este gata pe baie de aburi

crema dupa ce am dat-o prin sita

crema dupa ce i-am adaugat untul

crema pusa in coaja de tarta

siropul fiert

adaugarea siropului peste albusurile batute

bezeaua este gata

punem bezeaua pe tarta

am pus bezeaua

flambam bezeaua

tarta este gata


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu