duminică, 20 martie 2016

"Macarons cu zmeura"- Cristine cuisine

        Macarons cu zmeura


          Buna ziua,am vizionat episodul trei din primul sezon al emisiunii Bake Off Romania de la PRO tv  si la testul tehnic a fost vorba despre macarons. Este un desert mai greu de facut dar nu imposibil. Eu am sa va prezint reteta cu o umplutura(crema) facuta in stilul meu care cred ca se potriveste foarte bine,o sa vedeti in momentul in care o veti face si dvs.
         Cochiliile de macarons au reteta din cadrul acestei emisiuni.Daca veti urma pasii corect este imposibil sa gresiti,poate nu vor iesi perfect  prima oara dar gustul va fi super.Si trebuie sa aveti in vedere si faptul ca veti avea costuri mult mai mici decat daca ati cumpara din cofetarie ,stiti si dvs ca macarons adevarat cu reteta originala costa foarte mult(in jur de 5 lei unul).





Reteta video

https://youtu.be/O8L4w0RirQc

 

Ingrediente:

Pentru cochilii:
  • Pudra de migdale – 210 g
  • Zahar pudra – 210 g
  • Albus – 130 g
  • Colorant rosu aproximativ 2 g
  • Zahar tos – 180 g
  • Apa – 40 g
Pentru crema(umplutura):
  • 200g zmeura(poate sa fie congelata)
  • 6 linguri zahar
  • 100g unt(82% grasime)
  • 10-15ml zeama de lamaie
Mod de preparare:

  1.          Mai intai amestecam pudra de migdale cu zaharul pudra si apoi dam amestecul printr-o sita ca sa fie cat mai fin.(Am sa va explic data viitoare cum sa faceti pudra de migdale).
  2.          Punem apa cu zaharul tos pe foc mic sa fiarba pana cand siropul ajunge la temperatura de 117 grade(va fierbe foarte repede pentru ca contine mult zahar care ajuta la ridicarea temperaturii).
  3.          Intre timp puneti in vasul mixerului jumatate din cantitatea de albusuri respectiv 65g si lasati sa se mixeze pana cand siropul este gata.Cand siropul a ajuns la temperatura de 117 grade opriti focul ,il lasati cateva secunde sa se linisteasca si apoi il turnati in fir subtire peste albusurile batute spuma mixand in continuare.
  4.          Dupa ce ati pus tot siropul mixati mai departe pana cand bezeaua ajunge la temperatura de 50 grade(mixati aproximativ 4-5 minute).Amestecati celelalte 65g de albus cu colorantul alimentar(puneti in functie de cat de roz vreti sa fie cochiliile de macarons,mai mult sau mai putin).
  5.            Dupa aceea incorporati treptat amestecul de pulbere  de migdale cu zahar pudra.Amestecati foarte bine ,ca sa se omogenizeze amestecul si apoi adaugati bezeaua treptat,amestecand bine.
  6.             La final va fi o compozitie care va curge putin mai greu de pe lingura.Intre timp preîncalziti cuptorul la 175 grade(daca este pe ventilatie),adica temperatura potrivita.
  7.            Taiati o foaie de copt la marimea tavii de cuptor si desenati pe ea cercuri cu diametrul de 4-5cm.Eu m-am folosit de un pahar mic de lichior ca sa pot realiza cercurile(intr-o tava de dimensiunea cuptorului va ies 20 de cercuri).Deasupra acestei hartii desenate asezati o alta hartie de copt pe care veti pune compozitia de macarons(se vor vedea foarte bine cercurile ca sa puteti aseza cochiliile in tava).
  8.             Puneti compozitia pentru cochiliile de macarons intr-un poș prevazut cu dui(accesoriu pentru poș rotund mai mare fara striații) si cu ajutorul acestuia asezati compozitia in tavă pe dimensiunea cercurilor desenate.Dupa ce ati umplut tava ,o trantiți de cateva ori ca sa iasa tot aerul din compozitie pentru ca altfel vor crapa cand se vor coace.
  9.              Apoi lasati tava afara inainte de a o baga in cuptor aproximativ 15-20 de minute ca sa se usuce putin deasupra pentru că așa  se va forma celebrul piciorus de macarons atunci cand se coc.Scoateti usor hartia desenata cu cerculete si o folositi si la cealalta tava(or sa iasa aproximativ 60 cochilii de macarons).
  10.           In momentul in care bagati tava in cuptor scadeti temperatura de la 175 grade la 140 grade(temperatura aproape mica) si lasati sa se coaca aproximativ 13-15 minute.
        Crema:
  1.        Amestecati zmeura cu zaharul (daca este zmeura congelata nu trebuie sa o decongelati inainte) si puneti pe foc mic amestecand pana se topeste zaharul.Daca zmeura nu are prea multa zeama adaugati de la inceput si zeama de lamaie daca nu puteti sa o adaugati dupa ce a inceput sa fiarba.
  2.          Zdrobiti zmeura si semnitele cu ajutorul unui mixer vertical direct pe aragaz sau puteti sa bagati intr-un blender.Fierbeti compozitia de zmeura la foc mic  pana cand se ingroasa (aproximativ5-7 minute).Cand este gata ,daca doriti un amestec foarte fin fara pic de seminte treceti compozitia de zmeura printr-o sita.
  3.           Dupa ce se raceste se adauga treptat cate o lingura din amestecul acesta peste untul alifiat(sa fie la temperatura camerei si frecat putin cu lingura sau cu mixerul).Amestecati bine dupa fiecare lingura de zmeura adaugata sau puteti sa folositi un mixer manual.
  4.       In momentul in care cochiliile de macarons s-au racit puneti crema de zmeura.Lipiti cate doua cochilii intre ele punand cu lingurita sau cu un pos crema de zmeura.Puteti sa puneti mai multa sau mai putina in functie de gustul dvs.Vizionati videoclipul meu cu aceasta reteta pentru a va fi mai usor sa realizati macarons.Acestea fiind spuse eu va urez spor la treaba si Pofta buna!

Observatie:Daca nu aveti termometru fierbeti siropul la foc mic aproximativ 2 minute si incercati cu un varf de cutit,luati pe el putin sirop si lasati sa curga pe o farfurioara.Daca se intareste imediat siropul atunci este gata si puteti sa il puneti peste albusurile batute spuma.Pe varful cutitului se formeaza o biluta de sirop intarita. O sa facem in viitor si macarons fara sirop fiert dar mie imi place mai mult acesta,este mult mai bun.
se da prin sita amestecul de migdale cu zahar pudra

pulberea de migdale si zahar date prin sita

siropul de apa cu zahar

turnarea in fir subtire a siropului peste 65g albusuri mixate

65g albusuri amestecate cu colorant

albusurile cu colarant si amestecul de migdale si zahar pudra

compozitia la final dupa adaugarea bezelei

hartia de copt trasata cu cerculete

se pune peste ea inca o hartie de copt

se pune cu posul compozitia in tava

asa arata inainte de a baga tava in cuptor

mixarea compozitiei de zmeura 

crema rezultata dupa adaugarea untului

adaugarea cremei pe cochiliile de macarons

produsul finit

macarons cu zmeura 
Va recomand :



3 comentarii:

  1. De unde cumparati pudra de migdale?

    RăspundețiȘtergere
  2. sotia mea a facut au crescut dar sau imprastiat piciorusul de ce ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut pentru prima data reteta. Ele au iesit bine dar de ce atat de dulci? Nu pot sa le mananc la cat de dulci sunt.

    RăspundețiȘtergere