vineri, 16 decembrie 2016

Cozonac Stollen,cu fructe confiate,migdale si martipan/reteta cozonac nemtesc de Craciun

    Buna ziua,mai este putin pana la Craciun asa ca o reteta de cozonac este binevenita.M-am gandit sa fac acest cozonac nemtesc(Stollen) pentru ca este altfel decat ceea ce stim noi si cred ca este bine sa incercam si lucruri noi nu numai cele cu care suntem obisnuiti.
  Nu este greu de facut dar necesita timp pentru dospire si pentru pregatirea ingredientelor,insa daca doriti ceva deosebit va recomand sa il faceti,cu siguranta o sa va placa si invitatii dvs de sarbatori vor fi incantati.


Ingrediente:

  • 700g faina alba pentru cozonac
  • 11g drojdie uscata(un pliculet si jumatate)
  • 3 oua
  • 250ml lapte
  • 60ml apa
  • 150g unt topit si racit putin
  • 1/2 lgt scortisoara macinata
  • 1/4 lgt nucsoara macinata 
  • 1/2 lgt sare 
  • 100g zahar tos
  • 200g stafide aurii inmuiate in 60ml zeama de lamaie
  • 150g stafide brune inmuitate in 50ml cognac sau rom
  • 30g caise confiate taiate cubulete
  • 30g chitra confiata taiata cubulete
  • 50g coaja de portocale taiata cubulete
  • 150g migdale curatate si taiate grosier(nu foarte marunt)
  • coaja rasa de la doua lamai mari
  • 400g martipan(optional)

Mod de preparare:


     Inainte sa incepeti prepararea aluatului de cozonac,spalati stafidele si turnati apa fiarta peste ele,lasandu-le asa aproximativ cinci minute.Dupa aceea le scurgeti bine de apa si peste  stafidele aurii puneti aproximativ 60ml zeama de portocale iar peste cele brune puneti aproximativ 50ml cognac sau rom.

    Migdalele puteti sa le blansati(opariti)dvs si sa le curatati de pielita,apoi sa le uscati in cuptor, vedeti pe canalul meu yotube(aici) sau aici pe blog (aici) reteta de pulbere de migdale pentru macarons) sau puteti sa le cumparati din supermarchet gata curatate si taiate.

  Intr-un castron mai mare amestecati faina cu drojdia uscata,scortisoara,nucsoara,sarea si zaharul. In alt vas amestecati laptele cu apa si untul topit.Turnati amestecul lichid peste amestecul de faina si amestecati  de preferat cu o lingura de lemn pana se incorporeaza tot lichidul,apoi adaugati ouale batute putin ,incorporandu-le bine si pe acestea.

   La final adaugati stafidele aurii si brune scurse de zeama de portocale si cognac,migdalele,chitra,caisele,coaja de portocale si coaja rasa de lamaie.
Observatie: Puteti sa inlocuiti migdalele cu nuci,alune sau arahide iar stafidele cu merisor,puteti sa nu puneti chitra si sa dublati cantitatea de caise confiate,practic puteti sa improvizati si sa puneti ce va place respectand insa gramajul fructelor confiate sau al oleaginoaselor.
    
   Framantati aluatul  timp de 10 minute si daca simtiti ca mai este nevoie puteti sa adaugati inca putina faina apoi il puneti intr-un castron mare uns cu unt si acoperiti cu folie alimentara,lasand la dospit aproximativ doua ore.Dupa ce aluatul a crescut ,il rasturnati pe masa de aluat pe care ati presarat putina faina inainte si il framantati usor cat sa scoateti aerul din el.Impartiti aluatul in doua bucati egale.

 Luati o bucata si o intindeti cu ajutorul facaletului intr-o foaie dreptunghiulara groasa de aproximativ 1,5cm.Din 200g martipan formati un rulou de lungimea foii de aluat si asezati acest martipan pe mijlocul foii,pe care o impaturiti apoi strangand marginile(vedeti imaginile de mai jos sau urmariti reteta video).

 Asezati cozonacul format intr-o tava de cuptor pe care fie o tapetati cu faina fie puneti hartie de copt si acopeiti apoi cu folie alimentara ,lasand la crescut cel putin o ora.

  La fel procedati si cu cea de a doua bucata de aluat de cozonac.Pueti sa nu puneti martipan si sa rulati pur si simplu aluatul asezandu-l in tava,dar este mai gustos si mai deosebit cu martipan.

 Dupa ce a dospit din nou bagati cei doi cozonaci in cuptorul preîncalzit la 180 de grade pentru aproximativ 35-40 de minute.Dupa ce s-au copt ii lasati sa se raceasca foarte putin si cand inca sunt fierbinti ii ungeti peste tot cu unt si presarati peste ei din abundenta zahar pudra.
    
  Imi doresc sa preparati acesti cozonaci care or sa va placa cu siguranta.Sunt aromati,sunt deosebiti si mult mai ieftini decat daca ati dori sa ii cumparati din magazin.Si bineînteles ca sunt mult mai naturali decat cei din supermarket.           

Acestea fiind spuse, eu va doresc spor la gatit si Pofta buna!!!



amestecam faina cu drojdia uscata,sarea,zaharul ,scortisoara si nucsoara

amestecam laptele cu untul topit si apa

adaugam amestecul de lapte peste faina si apoi ouale batute putin

incorporam fructele confiate,migdalele si coaja rasa de lamaie

framantam aluatul zece minute

il punem intr-un castron uns cu unt si lasam acoperit cu folie sa creasca

aluatul nostru a crescut dupa doua ore

impartim aluatul in doua ca sa formam doi cozonaci

intindem foaie mai groasa si pe mijloc asezam un rulou de martipan

impaturim aluatul de cozonac

prindem si marginile

asezam in tava si lasam acopeit cu folie sa creasca cel putin o ora

cozonacul crescut il bagam in cuptor sa se coaca

cand este gata il ungem cu unt

si apoi presaram zahar pudra din abundenta

cozonacul este gata

POFTA BUNA!











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu