marți, 8 martie 2016

Mucenici moldovenesti de post

      Buna ziua , cum bine stiti maine se mananca mucenici,asa este datina la noi si bineînteles ca am pregatit si eu pentru familia mea si m-am gandit sa va prezint si dvs reteta.Bunica mea imi spunea ca adevaratii mucenici se fac de post.Pe 9 martie aproape intotdeauna suntem in postul Pastelui motiv pentru care ei se faceau de post.Ulterior au inceput sa apara si retete cu oua,lapte si unt.Femeile au inceput sa faca si cu aluat de cozonac incercand sa creeze retete cat mai gustoase.Eu am ramas la traditie asa ca am facut mucenici moldovenesti de post.




Ingrediente:

Pentru aluat avem nevoie de:

  • 500-550g faina
  • 250ml apa calduta(maxim40grade)
  • 100ml ulei
  • 60g zahar
  • 1 plic drojdie uscata(7g)
  • o priza de sare
  • esenta vanilie

Pentru sirop avem nevoie de:

  • 200g zahar(sau 100g zahar si 100ml sirop artar)
  • 350ml apa
  • coaja rasa de la o lamaie

Pentru ornare avem nevoie de:

  • nuca macinata(aproximativ 100-150g)
  • 3-4 linguri de miere de albine

Mod de preparare:

      Amestecam faina cu drojdia uscata,zaharul si sarea apoi incorporam apa,esenta vanilie si uleiul si formam un aluat pe care il framantam aproximativ 5 minute.
Daca aveti un mixer cu carlig de framantare puneti amestecul de faina,dati drumul la mixer pe viteza mica si adaugati treptat apa,uleiul  si pe urma esenta de vainilie mariti putin viteza si  lasati sa mixexe cateva minute pana se formeaza un aluat omogen,nelipicios. 
Ungeti un castron cu ulei,puneti aluatul in castron si acoperiti cu folie alimentara si lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul.Luati apoi aluatul din vas si il impartiti in 16 bucati egale(il impartiti in doua,jumatatile apoi iar in doua si tot asa pana aveti 16 bucati).
Formati din fiecare bucata cate un sul subtire pe care il asezati in forma de 8.Pentru a va fi mai usor ungeti mainile cu putin ulei(am ales cea mai simpla varianta ca sa ii fac ,fara impletituri)Asezati cate opt bucati in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, cu putina distanta intre ei pentru ca vor mai creste.
Acoperiti cu un prosop si mai lasati 30 minute sa creasca dupa care ii bagati in cuptor la o temperatura de 170 grade pentru aproximativ o jumatate de ora.Intre timp pana se coc pregatiti siropul.
Puneti apa si zaharul si coaja de lamaie la fiert iar daca puneti si sirop de artar il adaugati dupa ce incepe sa fiarba siropul.Lasati sa fiarba 2 minute si opriti focul.
Dupa ce s-au copt mucenicii ii lasati 2-3 minute si apoi ii inmuiati pe fiecare in parte in siropul fierbinte asezandu-i pe rand intr-o tava si dupa ce i-ati inmuiat pe toti turnati peste ei restul de sirop(daca va plac mai insiropati,mie asa imi plac).Ii mai lasati 2 minute apoi ii ungeti cu ajutorul unei pensule de bucatarie cu miere si presarati nuca macinata. Sunt gustosi atat calzi cat si reci.

     Observatie: Daca aveti diabet,tineti regim,aveti copii sau pur si simplu nu vreti sa va ingrasati este bine sa faceti siropul fara zahar folosind doar sirop de artar sau cel putin sa puneti cantitati egale de zahar si sirop de artar,practic sa fie cat mai putin zahar.In afara faptului ca au si un gust mult mai bun sunt si mai sanatosi de consumat.
     Spor la treaba si pofta buna la final!

aluatul gata framantat




aluatul dupa dospire



formati cate un sul subtire
aluatul impartit in 16 bucati






                  













asezati sulul in forma de opt
prima tava este gata 





















imediat ce i-am scos din cuptor



si iata produsul finit




 Va recomand, sa incercati si reteta mea de "Bagheta Frantuzeasca ", o puteti gasi <AICI> pe blogul meu  sau o puteti viziona pe canalul meu youtube <AICI>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu